Ирина Бокова получи наградата за мир на Мостар

Ирина Бокова получи наградата за мир на Мостар

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова бе удостоена с престижната Награда за мир на Мостар за 2015 година, съобщи националната комисия на България за ЮНЕСКО, цитирана от БТА.

Наградата ѝ бе връчена от кмета на босненския град Любо Бешлич и от Сафет Уршевич, директор на Центъра за мир в Мостар, където Ирина Бокова бе по повод честването на десетата годишнина от вписването на стария мост в града в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Наградата на Мостар е учредена през 2004 година в Босна и Херцеговина от Центъра за мир в Мостар след възстановяването на стария мост в града. Нейната цел е да насърчи усилията на всички онези, които се борят за мир, толерантност, демокрация и зачитане на човешките права и човешкото достойнство в своите становища и обществени действия.

"Дълбоко съм развълнувана, че съм първата жена, която получава тази престижна награда. За мен е голяма чест да се присъединя към другите известни лауреати, между които Нелсън Мандела, Вацлав Хавел, Мохамед ел Барадей", заяви Ирина Бокова."Мостар е символ на това какво може да бъде постигнато с обединените усилия на народа. Той олицетворява силата на културата да изгражда мостове между различните общности", заяви генералният директор на ЮНЕСКО.

"Значението на това послание на Мостар не е било никога толкова важно както днес, когато културното многообразие е в опасност в много страни, когато културното наследство се унищожава умишлено, когато се преследват хора по религиозни и културни причини", добави Ирина Бокова.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят