Ирина Бокова преизбрана начело на ЮНЕСКО

Ирина Бокова

Действащият генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова получава втори мандат начело на организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата. Това реши на сесията си Генералната конференция на ЮНЕСКО в Париж, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА във вторник.

На 4 октомври Изпълнителният съвет на организацията препоръча Бокова да остане на поста за втори мандат. При избора на ръководител на ЮНЕСКО Генералната конференция по правило само потвърждава решението на Изпълнителния съвет. В Изпълнителния съвет кандидатурата на Бокова получи абсолютно мнозинство от гласовете. Другите претенденти за поста - посланикът на Джибути във Франция Рашад Фарах и ливанецът Жозеф Майла не получиха достатъчно гласове в своя подкрепа.

В първия мандат на Ирина Бокова ЮНЕСКО преживя тежка криза. След като през 2011 г. организацията прие Палестина като пълноправен член, САЩ и Израел замразиха плащането на членските си вноски. Това лиши ЮНЕСКО от 22 процента от бюджета ѝ.

Обаче благодарение на качественото управление на Бокова и на помощта от страни донори, повечето приоритетни програми за развитие на образованието, науката и увеличаването на културното наследство бяха запазени, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят