Ирина Бокова след среща с Лавров: Русия е "много солиден партньор" за ЮНЕСКО

Сергей Лавров и Ирина Бокова, сн. БГНЕС

Русия е "много солиден партньор" за Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО). Това заяви генералният директор на организацията Ирина Бокова, цитирана от ТАСС, след среща с руския външен министър Сергей Лавров.

ЮНЕСКО има 56 катедри в Русия, отбеляза Бокова по повод програмата на организацията за сътрудничество между университети от различни страни. Тя припомни също, че благодарение на Русия Съветът за сигурност на ООН прие резолюция 2199 срещу финансирането на екстремистите в Близкия изток, по-специално в Ирак и Сирия. "За нас това е много ценна подкрепа. Борбата с тероризма и екстремизма трябва да се води съвместно", цитира нейни думи агенцията.


Ирина Бокова потвърди, че през декември активно ще участва в международния културен форум, организиран в Санкт Петербург. Това също е сред "доказателствата за много тесните и плодотворни връзки между ЮНЕСКО и Русия", посочи тя.

Москва разчита ЮНЕСКО да изпрати експертни мисии за оценка на разрушенията и възстановяване на културните ценности в обектите, пострадали от терористи, заяви след срещата Сергей Лавров. Разрушеното от варвари културно наследство в "Алепо, Палмира и много други райони от Сирия и Афганистан е наше общо достояние", подчерта той.

Руският министър прикани "да се избягва политизирането на дейността на ЮНЕСКО, каквото виждаме сега във връзка с опитите да бъде прието Косово в организацията с нарушение на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?