Ирина Бокова влиза в управата на руски холдинг

Ирина Бокова влиза в управата на руски холдинг

Бившият шеф на ЮНЕСКО и кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова е номинирана за член на Съвета на директорите на големия руски холдинг "ФосАгро". Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на компанията. 

“ФосАгро“ се състои от няколко дъщерни компании и е част от топ 100 на най-големите бизнес структури в Русия.

Групата "Фосагро" е най-големият европейски производител на фосфатни торове, най-големият в света производител на висок клас фосфатни скали, както и втори в света производител на амониев фосфат и диамониев фосфат.

Собственик на групата е Андрей Гуриев, руски милиардер, станал известен напоследък с това, че купи най-скъпото имение във Великобритания, което по площ отстъпва само на Бъкингамския дворец.

Андрей Гуриев присъства в т.н. "Кремълски доклад", който бе оповестен от Министерството на финансите на САЩ във вторник. В него влязоха 114 политици и 96 олигарси, за които се смята, че са натрупали богатството си или са получили власт заради връзките си с президента Владимир Путин. По тази причина неофициално този доклад е определян и като "Списъкът Путин". Андрей Гуриев е 26-ти по богатство в Русия по данни на "Форбс".

Ирина Бокова ще стане един от осемте членове на Съветана директорите на компанията на Гуриев.

"Надяваме се, че с гласуването на новия състав на Съвета на директорите на нашата компания ще се увеличи числото на независимите директри, което съответства на най-добрите практики и стандарти за корпоративно управление", каза Гуриев в прессъобщението на компанията.

Ирина Бокова е работила активно с руската компания "ФосАгро" по времето, когато беше начело на ЮНЕСКО, като е подпомагала различни нейни инициативи.

Споделяне

Още по темата

Още от България