Ирландия е готова да разгледа всякакви британски предложения за границата след Брекзит

Лио Варадкар

Ирландия не може да бъде удовлетворена от обещанията на Великобритания за граничния режим след Брекзит, но е готова да изслуша всякакви предложения на правителството в Лондон по този въпрос, каза днес ирландският премиер Лио Варадкар, цитиран от Ройтерс.

"Спокоен съм, има още време до 31 октомври", отбеляза той, но добави, че първо иска да изчака и да види как ще се развият събитията през предстоящата непредвидима седмица в британския парламент.

Въпросът за ирландската граница остава едно от главните препятствия към постигане на споразумение за условията на Брекзит между Лондон и Брюксел. Британското правителство се опасява от предпазния механизъм - т.нар. "бекстоп", предвиден с проекта за договор между кралството и Европейския съюз, който трябва за известно време да гарантира оставане на Северна Ирландия в митническия съюз на ЕС и в единния европейски пазар, след като Великобритания напусне съюза.

Според премиера Борис Джонсън "бекстопът" в този си вид, за който настоява Брюксел, ще бъде "антидемократичен и несъответстващ на суверенитета на Обединеното кралство като държава", защото предполага, че Северна Ирландия за неопределено време ще остане в единния пазар, но от него ще излязат останалите части на кралството.

Споделяне

Още от Европа