Тест за еврозоната

Ирландия гласува на референдум европейския фискален пакт

Според проучванията 60 на сто от избирателите ще кажат "да" на пакта

Ирландия гласува на референдум европейския фискален пакт

Ирландците гласуват в четвъртък в референдум за ратифицирането на европейския фискален пакт, който налага засилване на финансовата дисциплина и спазване на бюджетните правила на ЕС. Гласуването завършва в 21.00 ч. по Гринуич. Официалните резултати се очакват утре след 16.00 ч. по Гринуич. Право на глас имат 3,1 милиона души.

Ирландия е единствената от 25-те страни, подписали пакта за фискална дисциплина, която ще го подложи на общонародно допитване.

Според последните допитвания подкрепящите договора водят с голяма преднина, но около една трета от избирателите се колебаят как да гласуват. Подобни допитвания обаче излязоха погрешни, когато Ирландия отхвърли Договорите на ЕС през 2001 и 2008 г., отбелязва Асошиейтед прес.

Евентуално ирландско "не" обаче няма да спре прилагането на пакта в други страни. При създаването на договора бе уточнено, че за да влезе в сила, той трябва да бъде ратифициран само от 12 страни, за да е в сила за тях.

Правителството подчертава, че ако Ирландия гласува с "не", страната ще бъде изключена от Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) - влизащият в сила от юли фонд за подпомагане на страни, които се нуждаят от спасителна финансова помощ. Лявата националистична партия Шин Фейн, която води кампания за отхвърляне на договора заяви, че този текст "ще впише строгите бюджетни икономии в конституцията" на Ирландия.

Свързаните от обща валута, но не и от обща икономика страдащи от кризата страни от еврозоната са изправени пред повратен избор - или да се сближат още повече, или да рискуват разпадане на валутния си съюз. Дали обаче европейските избиратели - някои от които са в страни, разделени от многовековно съперничество - са склонни да направят тази крачка към по-тясна интеграция, пита в коментар вестник "Вашингтон пост".

"Свирепо" независимите ирландци се готвят да дадат един поглед към отговора, добавя вестникът и отбелязва, че "европейските правителства, които ратифицират договора, фактически ще предадат отчасти суверенитета си над две от най-свещените си икономически права - колко могат да вземат назаем и колко могат да харчат - на бюрократите в административната столица на региона Брюксел".

Ирландският премиер Енда Кени предупреди, че ако договорът бъде отхвърлен, това ще утрои разходите по международните заеми за поддържане на обществените услуги и държавните работни места в страната, пише британският "Гардиън". Вицепремиерът и външен министър Еймън Гилмор пък подчерта, че няма да има шанс за повторно гласуване като при Договора от Лисабон, ако сегашната програма за реформи на ЕС бъде отхвърлена на днешния референдум.

Водещ в кампанията за референдума в Ирландия бе страхът. Според министъра по европейските въпроси Лусинда Крайтън отхвърляне на европейския фискален договор би довело до масово изтегляне на средства от ирландските банки, подобно на случилото се в Гърция, и вложителите ще изтеглят милиарди от вече натоварените финансови институции, отбелязва "Гардиън".

"Дъблин прогнозира, че 60 процента от гласоподавателите ще подкрепят фискалния пакт на ЕС", пише "Дейли телеграф". Правителството и официални лица от ЕС залагат на това, че страхът на ирландците от влошаване на положението, ако спечели отговорът "не", ще е по-силен от обществения гняв от исканите бюджетни съкращения в замяна на кредити от ЕС.

Поверителни правителствени проучвания сочат, че отговорите "да" ще са над 60 процента, а отговорите "не" под - 40 процента, заявява неназован официален източник, цитиран от "Дейли телеграф".

Споделяне
Още по темата
Още от Европа