Ирландия гласува на референдум за либерализиране на абортите

Ирландия гласува на референдум за либерализиране на абортите

Ирландците ще се гласуват в петък на референдум за либерализиране на абортите и е възможно да одобрят смекчаването на режима със съвсем малко мнозинство, предаде "Франс прес", цитирана от БТА. Гласуването в страната със силни католически традиции е знак за еволюцията на моралните норми три години след узаконяването на еднополовите бракове.

Произвеждането на такова допитване бе сред обещанията на премиера Лио Варадкар, дошъл на власт през юни 2017 г. Той определи сегашния закон като "прекалено рестриктивен".

Референдумът ще реши съдбата на осмата поправка към ирландската конституция, въведена през 1983 г. и забранила абортите чак до 2013 г., когато бе гласувана реформа, предвиждаща изключения в случаи, при които животът на майката е застрашен.

Законодателната уредба в тази област е сред най-рестриктивните в Европа - изнасилването, кръвосмешението и уврежданията на плода не са легални основания за аборт.

Всички скорошни анкети прогнозират победа на лагера "да" с 56-58 процента, но 14 до 17 на сто все още се колебаят, което може да промени нещата. "Резултатът от референдума не е сигурен", подчерта неотдавна в. "Айриш таймс".

 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?