Ирландия излиза от втората си карантина

Ирландия излиза от втората си карантина

Ирландия излиза днес от втората си карантина. След шестседмични коронавирусни ограничения отново отварят врати магазините, продаващи стоки не от първа необходимост, фризьорските салони и спортните зали, съобщи Франс прес.

На 22 октомври Ирландия първа сред европейските страни обяви втора общонационална карантина заради новата вълна от Covid-19, като затвори по-несъществените търговски обекти и забрани срещите между хора от различни домакинства, но занятията в училищата продължиха.

От днес могат отново да работят музеите, галериите, библиотеките, кината и храмовете в страната. Препоръчва се обаче хората да носят предпазни маски из улиците и на оживените работни места, също и в обектите, свързани с религиозни култове.

От петък ще могат пак да посрещат клиенти ресторантите и пъбовете, предлагащи храна, но без да сядат на една маса хора от различни домакинства.

"Всички очакват през идните седмици броят на заразените да се увеличи. Предизвикателството е да задържим това увеличение възможно най-слабо" заяви вчера пред телевизия Ар Ти И външният министър Саймън Ковини.

По последни официални данни коронавирусът е убил 2053 души в Ирландия - страна с петмилионно население. През последните седмици смъртните случаи за денонощие най-често са под десет.

"Усилията и жертвите на всички ни дадоха резултат. Спасени бяха хора. Ние смекчаваме рестрикциите възможно най-силно, за да намерим най-добрия баланс между санитарните, икономическите и социалните съображения", коментира в петък ирландският премиер Михол Мартин.

От 18 декември до 6 януари ще бъде обявена "пауза" в прилагането на ограниченията. Ще бъде разрешено да се събират на закрито членове на различни - до три - домакинства, хората ще могат също да пътуват извън своите графства или в чужбина.

"Това няма да е Коледа, с каквато сме свикнали, но ще е много специален момент, в който всички да си отдъхнем малко от трудностите на 2020 година", заяви Мартин.

Според Националната здравна служба строгите мерки са спрели втората вълна на епидемията - в момента Ирландия и Финландия са единствените страни от ЕС, които не регистрират увеличение на новите случаи за период от две седмици. В понеделник в Ирландия бяха регистрирани 306 нови случая и един смъртен случай, свързан с инфекцията. Общият брой на заразените ирландци от началото на пандемията е 72 544 души.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?