Ирландия не е готова да позволи преговорите по Брекзита да минат във втората си фаза

Саймън Ковини и Борис Джонсън

Ирландия не е готова да позволи преговорите за излизането на Великобритания от Европейския съюз да навлязат следващия месец във втората си фаза, заяви външният министър Саймън Ковини, цитиран от Ройтерс.

"Да, всички ние искаме да пристъпим към втория етап в преговорите за Брекзита, но точно сега не сме постигнали напредък, който ще ни позволи да го направим. Трябва да решим много сериозни въпроси, особено около (ирландско-британската) граница, които се нуждаят от доизясняване", каза Ковини на пресконференция преди среща с британския си колега Борис Джонсън.

Британският външен министър посочи, че Лондон не омаловажава въпроса с ирландската граница и ще работи с Дъблин за решаването му. В ирландската столица Джонсън отбеляза, че Великобритания няма интерес от т. нар. "твърда граница" между Северна Ирландия и Ирландия.

 

Той каза също, че разбира защо Ирландия иска четири- до петгодишен преходен период за Великобритания, че всеки иска възможно най-много гаранции, но подчерта, че преходът е възможен и в много по-кратки срокове.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа