Ирландия не приема идеята за Европа на две скорости

Гвоздеят на програмата на ирландското председателство на Европейския съюз несъмнено ще бъде празненството по повод разширяването, когато 10 нови държави предимно от бившия комунистически блок ще се присъединят към организацията на 1 май, предаде кореспондентката на Би Би Си от Брюксел.

Ирландците нарекоха 1 май ден за приветствия и планират да поканят лидерите на всички сегашни и бъдещи страни членки, включително от България, Румъния и Турция на голямо парти в Дъблин.

Външният министър Брайън Коуън подчерта, че това събитие остава приоритет въпреки провала на срещата на високо равнище в Брюксел миналия уикенд, на която не бе постигнато съгласие по новата Европейска конституция.

Ирландия освен това ще започне чувствителните преговори за размера на селскостопанските и регионалните субсидии за България и Румъния. Миналата седмица на двете страни бе обещано влизане в организацията през януари 2007 г. при положение, че бъдат готови.

Икономически растеж и нови работни места

Друга основна цел на ирландците е да насърчават икономическия растеж и разкриването на работни места въпреки икономическия застой в Европа. Самата Ирландия е модел за успешно използване на финансовата подкрепа от Европейския съюз. През 30-те години, през които е член на организацията, Ирландия, която бе една от най-бедните в блока, се превърна в една от най-богатите. Според направено проучване, по брутен национален продукт на глава от населението Ирландия е само след Люксембург.

Ирландия няма да бърза с Евроконституцията

Ирландците обаче получават в наследство чаша с отрова, а именно недовършената Европейска конституция. Коуън каза, че ирландците ще бъдат внимателни и ще се консултират с европейските си партньори преди да представят доклад на следващата среща в Брюксел през март. Въпросът според Коуън, е - не дали, а кога ще бъде постигнато това споразумение.

"Смятам въз основа на това, което съм чул около масата за преговори, че всеки иска споразумение. Въпросът сега е кога ще имаме това споразумение. Ако е възможен по-бърз напредък за сключване на споразумението, както изглежда, ние ще направим всичко по нашите сили, за да го постигнем", каза Брайън Коуън, цитиран от Би Би Си.

Ирландският външен министър отбелязва още, че няма да е лесно да се постигне консенсус, но Ирландия не настоява на своите национални интереси, както останалите, и като малка страна тя е честен брокер, без да е непредвидима като италианския премиер Силвио Берлускони. Всяко закъснение обаче носи рискове.

Дъблин е против Европа на две скорости

Някои страни, начело с Франция, показаха, че могат да подкрепят по-тясната интеграция към т.нар. двускоростна Европа.

Този план обаче не среща одобрението на Ирландия.

"Всички на срещата на високо равнище в Брюксел, всичките 25, се съгласиха, че съюзът ще се движи в пакет и че това е най-добрият избор, най-добрият начин организацията да функционира. Това беше много ясно политическо послание от всички държавни глави и правителства. Приказките за двускоростна Европа, каквито чух на срещата, бяха в случай, че няма да се справим с предизвикателствата, пред които ни изправя проектоконституцията", каза министър Коауън.

В заключение той посочи: "Първоначалната цел бе постигане на споразумение по Европейската конституция преди изборите за европейски парламент през юни. Ако това се окаже невъзможно, тогава Ирландия ще може да обърне внимание на други приоритети - преоценка на отношенията с Русия, подобряване на отношенията със Съединените щати и насърчаване на развитието на Африка".

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?