Ирландия поиска да бъде допусната на финалите по футбол в ЮАР

Ирландия официално е предложила на ФИФА да бъде допусната като 33-и финалист на световното първенство в ЮАР, след като футболната централа отхвърли молбата за преиграване на скандалния бараж с Франция.

Страната отправи своята претенция заради играта с ръка на френския нападат Тиери Анри, която доведе и до изравнителния гол за неговия отбор. След това попадение "петлите" спечелиха квота за финалната част на турнира.

От ФИФА са заявили на ирландците, че молбата ще бъде разгледана от изпълнителния комитет на централата на 2 декември и след това ще последва окончателен отговор.

"Хората дойдоха при мен и бяха видимо недоволни от всичко случило се около техния отбор. Те не помолиха за санкции на играчи, отбори или съдии, а попитаха: "Не може ли да станем 33-ият отбор в Южна Африка?" Ще предам казуса на изпълнителния комитет и ще видим какво ще правим", коментира шефът на ФИФА Сеп Блатер.

По думите му като част от поуките след този скандален мач може да се стигне до премахване на баражите за следващото издание на световното първенство през 2014 година.

От ФИФА обмислят още въвеждането на допълнителни помощник-съдии за мачовете в ЮАР. Сега този експеримент с по двама рефери на аут-линиите работи безотказно в турнира Лига Европа под егидата на УЕФА.

"Основната ни цел в момента е да осигурим по-добър контрол върху мачовете. Всички се чудехме как можем да предотвратим лъжата на мача Франция - Ирландия. Мисля, че на световното трябва да въведем допълнителни рефери", коментира Сеп Блатер.

Споделяне

Още от Спорт