Ирландия се готви за исторически референдум за либерализиране на абортите

Ирландия се готви за исторически референдум за либерализиране на абортите

Ирландците ще се произнесат в петък на референдум за либерализиране на абортите и е възможно да го одобрят със съвсем малко мнозинство, с оглед силните католически традиции в страната, като илюстрация за еволюцията на моралните норми три години след узаконяването на еднополовите бракове, предава агенция Франс прес.

Произвеждането на такова допитване бе сред обещанията на премиера Лио Варадкар, дошъл на власт през юни 2017 г. Той определи сегашния закон за "прекалено рестриктивен".

Референдумът ще реши съдбата на 8-ата поправка към ирландската конституция, въведена през 1983 г. и забранила абортите чак до 2013 г., когато бе гласувана реформа, предвиждаща изключения в случаи, при които животът на майката е застрашен.

Законодателната уредба в тази сфера е сред най-рестриктивните в Европа - изнасилването, кръвосмешението и уврежданията на плода не са легални основания за аборт.

Всички скорошни анкети прогнозират победа на лагера "да" с 56-58 процента, но 14 до 17 на сто все още се колебаят, което може да промени нещата. "Резултатът от референдума не е сигурен", подчертава в. "Айриш таймс".

Референдумът е организиран три години след като Ирландия легализира, също с допитване до народа, хомосексуалните бракове и това предизвика културен трус в страната с 4,7-милионно население.

Това отразява намалялото влияние на Църквата, някога изключително могъща, но сега подкопана от икономически и социални катаклизми. Религиозната институция плаща цена и за педофилски афери, в които са замесени свещеници, прикривани понякога от висши духовници.

По думите на професор Дайърмейд Феритър от Университетския колеж в Дъблин годините след 1983 са донесли дълбоки промени в нагласите на обществото.

"В дебатите навремето натежаваше гласът на по-възрастните, на мъжете - и Църквата явно имаше къде по-силни позиции, отколкото днес. Сега активистите и от двете страни са доста по-млади", каза той.

Споделяне

Още от Европа