Ирландия се ядоса на “Хюлет Пакард”, че мести част от дейностите си в Източна Европа

Американската компания “Хюлет Пакард” (Hewlett Packard) разсърди Ирландия с плановете си да премести извън страната обслужващия екип на Банк ъв Айрланд (Bank of Ireland), съобщи във вторник електронното издание "Редорбит нюз", цитирано от БТА.

През 2003 г. “Хюлет Пакард” се договори да поеме част от дейностите по технологичната поддръжка на Банк ъв Айрланд. Така много от служителите на финансовата институция бяха прехвърлени към “Хюлет Пакард. Тогава сделката на стойност 600 млн. долара срещна голяма съпротива, припомня електронното издание.

Три години по-късно ирландските служители отново протестират - този път заради информациите, че “Хюлет Пакард” възнамерява да премести работните им места в Източна Европа и Азия. Според статия във в. "Таймс" в началото на юли “Хюлет Пакард” е съставила план, който предвижда промените като част от глобалната стратегия на фирмата за съкращаване на разходите.

Според "Таймс" част от техническите дейности, включително разработването и поддържането на базите данни и компютърните системи, ще бъдат преместени в София, а управлението на мрежите ще се премести в Братислава. Всички помощни услуги ще бъдат разположени в Бангалор, Индия, съобщи електронното издание "Финекстра".

Създаването на глобален обслужващо-информационен център на “Хюлет Пакард” в София бе официално потвърдено от българското представителство на компанията. Центърът ще наеме до две години около хиляда висококвалифицирани български служители. Той ще обслужва клиентите на компанията от Европа, Близкия Изток и Африка.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?