Ирландия ще блокира преговорите за Брекзит без съгласие по въпроса за границата

Ирландският еврокомисар Фил Хоган

Ирландският европейски комисар Фил Хоган заяви, че Дълбин ще продължи с твърдия си подход и няма да се откаже, както се закани, да наложи вето на преговорите за търговските отношения след Брекзит. Това ще стане, ако Великобритания не даде гаранции за статута на границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, предаде Ройтерс.

Фил Хоган, европейски комисар за земеделието и развитието на селските райони, заяви, че Великобритания, или поне Северна Ирландия, трябва да остане в единния пазар и митническия съюз, за да бъде избегнат вариантът за поява на физическа граница между двете Ирландии.

"Ако Обединеното кралство или Северна Ирландия остане в европейския митнически съюз, или което е по-добре - в единния пазар, няма да има проблем с границата", каза той в интервю за британския в. "Обзървър".

Британският премиер Тереза Мей заяви, че след Брекзит Лондон ще излезе от единния пазар и митническия съюз.

Дъблин иска писмени гаранции, че между Република Ирландия и Северна Ирландия няма да има физическа граница.

ЕС заяви, че е нужен "значителен напредък" по този въпрос, както и по още два, които са от съществено значение. Ако това стане, на предновогодишната си среща на върха, насрочена за 14-15 декември, европейските лидери ще могат да дадат одобрение за начало на преговорите за търговските отношения.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?