Ирландия ще работи за приключване на преговорите на ЕС с България през 2004-та

Решени сме по време на нашето председателство да приключим преговорите с България и Румъния през 2004 г. и очакваме те да бъдат готови да влязат в Европейския съюз през 2007 г. Това заяви днес посланикът на Ирландия за България Маргарет Хенеси на среща в Министерския съвет, посветена на началото на ирландското председателство на ЕС.

Ирландия ще работи упорито като председател на съюза, за да осигури запазването на скоростта на преговорите с двете страни, както и спазването на пътната карта в последния етап на преговорите, допълни тя.

По думите ѝ остава значителна работа, особено по сближаването на административния и юридически капацитет на България с този в ЕС.

Сред приоритетите на Ирландия като страна председателстваща ЕС до 30 юни т.г., Хенеси посочи и официалното присъединяване на 10-те нови държави членки.

Сред основните цели на ирландското председателство, изброени от посланик Хенеси, са продължаване на работата по междуправителствената конференция и бъдещата конституция на ЕС, нов акцент на лисабонската стратегия, която трябва да направи EС най-динамичната и конкурентна икономика в света, развитие на външните отношения на съюза при осъществяването на обща външна политика и политика за сигурност.

Маргарет Хенеси посочи, че е необходима нова опростена и прозрачна конституция, която ще помогне един разширен Евросъюз да действа по-ефективно и да отговаря на нуждите на гражданите.

По-късно тя коментира пред журналисти, цитирана от БТА, че забавянето на приемането на конституцията на Европа няма да се отрази на преговорния процес с България и Румъния.

На срещата в Министерски съвет присъстваха членове на правителството, депутати и посланици на страни от ЕС.

Министър-председателят Симеон Сакскобургготски и министърът по европейските въпроси Меглена Кунева представиха електронен портал към информационната система на Министерския съвет за мониторинг на поетите от България ангажименти в преговорите за присъединяване към ЕС. Порталът е с адрес www.eurosmac.government.bg. Сайтът дава възможност на всеки да провери докъде са стигнали преговорите с Евросъюза, доколко нашето законодателство е хармонизирано с това на ЕС и каква работа предстои, каза министър Кунева.

Споделяне

Още от България