Ирландската "Уест" купи Телефонната палата в София за 22.5 млн.евро

Ирландската "Уест" купи Телефонната палата в София за 22.5 млн.евро

Ирландската група за инвестиции в имоти "Уест Инкорпорейтед" (West Incorporated) подписа договор за покупка на сградата на Телефонната палата в София, съобщиха от компанията.

Сделката е на стойност 22.5 млн. евро, а планираните инвестиции в проекта, който още не е обявен, ще надхвърлят 100 млн. евро. От "Уест" съобщават само, че "екип от специалисти вече шест месеца проучва възможностите да превърне сградата в уникален културен и социален център".

Мнението на Брайън Конийли, собственик и изпълнителен директор на "Уест", е, че името и фасадата на палатата ще останат непроменени.

Масивната сграда на ул. "Гурко" 2-4 в София е първата телефонна палата, построена в страната. Тя разполага с 6 надземни етажа, разположени върху площ от 17 401 кв. м. и се счита за една от емблематичните сгради в столицата.

"Уест Инкорпорейтед" обединява над десет компании, осигуряващи услуги в различни етапи на инвестицията в имоти и тяхното управление. Компанията предлага жилищни, ваканционни, търговски и бизнес имоти в София, на българското Черноморие и в други региони на страната. Групата има 19 обекта в България - шест от тях са напълно завършени, други два ще бъдат въведени в експлоатация в следващите няколко месеца, а останалите 11 са в процес на изграждане. Групата работи също и по проекти в различни сектори в Украйна, Дубай, Пакистан и Великобритания.

Продажбата на Телефонната палата е най-скъпата сделка на телекомуникационната компания Виваком, която извади за продажба над 100 свои имота. Компанията спазари основно по-малки обекти - парцели, магазини, складове, сгради. сРед тях обаче са и няколко големи сгради в областните градове.

Сред купувачите на качествените сгради на Виваком се открояват имената на варненския бизнесмен, собственик на "Варнафарм Холдинг", Веселин Марешки, който плати 16 млн. лв. за три имота на Виваком във Варна, сред които и централната сграда в града.

Старозагорските предприемачи Тодор и Николай Колеви, известни най-вече със строителната си дейност, са спазарили с Виваком пет имота за 20 млн. лева - телефонната палата в Пловдив, две сгради във Велико Търново (включително и палатата в града), един централен имот в Казанлък и сградата на столичния булевард "Тотлебен", където в момента се помещава централният офис на Виваком. Последната пък е прехвърлена от братята на "Търговска банка Д" на турския инвеститор Фуат Гювен. Той е купувач и на имота на Виваком на бул. "Вапцаров".

Споделяне

Още от Имоти

Какво очаквате да свърши служебното правителство?