Ирландски и северноирландски лидери обсъждат Брекзита

Ирландски и северноирландски лидери обсъждат Брекзита

Ирландският премиер Енда Кени и министри от неговото правителство се срещнаха със свои колеги от Северна Ирландия, за да обсъдят потенциалните последици от очакваното излизане на Великобритания от Европейския съюз, като и двете страни подчертаха необходимостта от запазване на отворените граници, предаде ДПА.

"Ние в Северна Ирландия сме единствената част от Великобритания, която има сухоземна граница с ЕС и са ни нужни специални договорености за свободното движение на стоки и хора", каза преди срещата Джефри Доналдсън, британски депутат от Демократичната юнионистка партия. "Не искаме резултатът от Брекзита да е затворена граница", добави той.

Когато Великобритания напусне ЕС, границата между британска Северна Ирландия и Република Ирландия ще стане нова външна граница на съюза, отбелязва ДПА.

Северноирландските лидери ще изпратят на британския премиер Тереза Мей писмо за проблемите на провинцията във връзка с Брекзита, като статута на границата, бъдещето на европейското финансиране и последиците за земеделието и хранително-вкусовата промишленост.

Шотландия и Уелс получиха разрешение да участват в заседанието на британския Върховен съд, който ще разгледа обжалването от британското правителство на решението на Висшия съд в Лондон задействането на Брекзита да стане едва след одобрение от парламента, предаде Франс прес.

Висшият съд бе сезиран от частни лица и в началото на месеца постанови, че депутатите трябва да гласуват по задействането на процеса на напускане на ЕС.

Тогава британското правителство незабавно обяви, че ще обжалва това решение пред Върховния съд, още преди Шотландия и Уелс да успеят да се включат в процедурата.

Най-висшата британска съдебна инстанция, чиито 11 съдии ще разглеждат обжалването от 5 до 8 декември, обяви в петък, че приема искането на изпълнителните власти на Уелс и Шотландия.

На референдума от 23 юни 52 процента от британците се произнесоха за излизане от ЕС, припомня АФП. Мнозинството от избирателите в Уелс също подкрепиха Брекзита. 62 процента от шотландците обаче гласуваха за оставане на Великобритания в Европейския съюз.

Споделяне

Още от Европа