Ирландски инвеститор с крупни проекти в България пред фалит?

Ирландски инвеститор с крупни проекти в България пред фалит?

Адвокатът и строителен предприемач Майкъл Лин, който е в центъра на набираща скорост криза за 30 милиона евро, се опитва да успокои банките кредитори, че имотите му, включително строящ се комплекс в Разлог, няма да рухнат в дългове, съобщи в неделя в. „Дневник” като се позова на ирландската преса.

Според публикации Лин обяснил, че не се крие в Португалия, където е от две седмици, и е готов още през следващите дни да се върне в Дъблин и да разговаря с кредиторите си. От друга страна, хора, които са предплатили апартаменти и вили на Лин, чакат изнервено изхода от срещата.

Според в. "Сънди индипендънт” са се натрупали доста въпроси около твърденията, че той е ипотекирал повторно тези имоти, за да се сдобие с още кредити за милиони евро. Изданието обаче не посочва източниците си.

Смята се, че досега 39-годишният Лин е взел около кредити за 80 милиона евро, а няколко банки си искат обратно около 30 милиона. Изданието изброява сред притеснените институции имената на "Нейшънуайд билдинг съсайъти", "Пърмънънт Ти Ес Би" с по 10 милиона, както и Ей Ай Би и "Англо-Айриш банк".
Преди време Лин ипотекира няколко жилищни и търговски обекти в центъра на Дъблин, за да финансира експанзията си в страната и в чужбина. За промоцията той привлече и известни футболисти от Ирландия и Португалия.

През октомври 2006 г. неговата компания "Кендар глоубъл пропъртис" съобщи, че планира да инвестира 75 милиона евро в апартаменти и имоти в България до 2010 г. Първият ѝ обект е започнатият през юни 2007 г. край разложкото село Кукулево жилищен и ваканционен комплекс от около 300 апартамента "Кендар за всички сезони" (Kendar All Seasons Resort), който би трябвало да е готов през март 2008 г. Другите планове са за района на Варна и Шкорпиловци.

Според Соня Александрова - кънтри мениджър за България, очакваната възвращаемост от инвестициите е 16-20%, съобщи през лятото SeeNews.

В събота обаче "Сънди индипендънт" твърди, че забавени продажби и ръстът на лихвите през последните месеци са заформили криза. Проблемът с повторното ипотекиране на едни и същи имоти се разраства в Ирландия и според източници от финансовите среди вероятно ще засегне поне петима от водещите играчи на този пазар, допълва изданието.

Споделяне

Още от Имоти