Ирландски инвеститори: Журналистите ни излъгаха да купим имоти в страни като България

Ирландски инвеститори: Журналистите ни излъгаха да купим имоти в страни като България

Разочаровани ирланци, купили си недвижими имоти в чужбина, включително в България, сега си търсят изкупителни жертви и се канят да съдят журналисти, съобщава в неделното си издание британският вестник "Индипендънт".

Ако британският пазар на недвижими имоти прилича на спихнал се, набръчкан след края на празвично парти балон, ирландският пазар изглежда повече като последица от катастрофата на "Хинденбург” http://www.youtube.com/watch?v=F54rqDh2mWA. (най-големият пътнически дирижабъл, катастрофирал през май 1937 г. при кацането си в Ню Йорк, след като за 77 часа е долетял от Германия – бел. ред.), пише вестникът.

Мехурът, започнал да нараства през 90-те години на миналия век и излязъл от контрол след 2002 година, когато Ирландия влезе в еврозоната, се пръсна драматично през 2008 година и още не дава признаци на възстановяване. След катастрофата загубилите късмета си инвеститори, останали с непродаваеми имоти, търсят кого да обвинят за нещастието си.

Сега като изкупителни жертви се очертават пишещите за недвижими имоти журналисти. По информация на вестника много злощастни и обидени инвеститори се консултират с адвокати в Дъблин как могат да осъдят журналисти, които според тях са ги подвели да си купят задгранично недвижимо имущество, което сега не може да им донесе обещаваните печалби.

"Има много разгневени инвеститори. Журналисти се страхуват, че може да бъдат подведени под отговорност, че са подвели читатерлите си, които, следвайки техните съвети, купуват имоти в чужбина и сега понасят големи загуби", казва пред вестника Ричард Комптън Милър, който е един от тези журналисти.

Подобни съдебни процеси ще повдигнат въпроси, свързани с отговорността на журналистите, които използват възприеманото от читателите като безпристрастно и непредубедено медийно пространство, за да популяризират търговски начинания. Журналистите може би са си мислели, че лъскавите притурки за недвижими имоти могат и да не отговарят напълно на строгите правила за безпристрастност, характерни за традиционната журналистика. За потребителите обаче подобна разлика може и да не е толкова ясна, пише "Индипендънт”.

"Особено спорни са публикациите, препоръчващи ваканционни къщи зад граница. Журналистите например посещават места като България и после я препоръчват като подходящо място за инвестиция в покупката на ваканционно жилище. Но сега на места като България нещата не вървят никак на добре и хората изпитват гняв спрямо журналистите, които са им ги рекламирали", казва Милър.

Много ирландски адвокати обаче са скептично настроени относно вероятността злощастните инвеститори в недвижими имоти да успеят да осъдят някой подвел ги журналист. "Идеята, че който и да било инвеститор може да съди пишещ за недвижими имоти журналист е крещящо налудничава. Но това не би ме изненадало – хората са толкова отчаяни, че търсят кого да обвинят”, казва дъблинският адвокат Саймън МакАлийз.

Дори и да е трудно да се докаже, че журналистите преднамерено са подвели читателите си, може лесно да се разбере защо инвеститорите се чувстват измамени. Бумът в журналистиката, свързана с недвижими имоти, винаги е будел много съмнения относно независимостта, заради разпространената практика предприемачи да предлагат на журналистите щедри задгранични пътувания, за да ги примамят да напишат за техните проекти.

Журналистът Грахам Норууд разказва, че са му прадлагали пари, за да напише нещо хубаво за недвижим имот. Проблемът с имотите в чужбина обаче е, че единственият начин да видим за какво става дума е някой да ни плати пътуването. Нито вестниците, нито ние самите можем да си позволим това, казва журналистът. И добавя, че впоследствие съответните предприемачи може да бъдат и агресивни в изискванията си за публикациите. Случвало се е да заплашват вестниците със съд за негативна публикация.

Затова и много издания публикували само положителни статии.
Споделяне

Още от Свят