Ирландският парламент разреши абортите в някои случаи

Привърженички на закона изразяват радостта си след неговото гласуване.

Ирландският парламент прие в ранните утринни часове закон, който разрешава аборт в случаите, когато животът на майката е в опасност, включително при риск от самоубийство, предадоха осведомителните агенции в петък.

Внесеният от правителството текст бе приет със 127 на 31 гласа след маратонни дебати по 165 изменения. Предстои новият закон да бъде одобрен и в горната камара на парламента, където управляващите имат мнозинство.

Законът разрешава аборт, ако продължаването на бременността поражда "реален и значителен риск" за живота на майката, който трябва да се удостовери от лекарите. Ако има риск от самоубийство на майката, се изисква единодушното разрешение на акушер-гинеколог и двама психиатри.

Гласуването на текста настъпи няколко месеца след широко отразената в медиите смърт през октомври 2012 г. на 31-годишна жена от индийски произход, на която бе отказан аборт в ирландска болница, въпреки че тя помятала при 17 седмици бременност.  Молбата ѝ била отхвърлена, защото животът ѝ в този момент не бил в опасност, но малко по-късно жената починала от сепсис заради помятането.

Петима от 76-те депутати на консервативната партия "Фина гейл" на премиер Енда Кени гласуваха против закона и бяха изключени от парламентарната си група. Сред отказалите да гласуват за този закон бе и Лусинда Крейтън, която бе смятана за възможен следващ лидер на "Фина гейл". Крейтън губи поста си на министър по европейските въпроси.

Законът предизвика значително противопоставяне в Ирландия, включително до демонстрация на 35 000 души в Дъблин в събота. Леви депутати пък смятат, че новият закон продължава да е силно рестриктивен, защото не разрешава аборт в случаи на изнасилване или кръвосмешение, нито при анормален зародиш.

Поддръжниците на по-либерален закон за абортите в Ирландия приеха гласувания текст със смесени чувства. "При досегашния закон можех да бъда осъдена на доживотен затвор. Съгласно новия закон мога да получа 14 години", каза 23-годишната студентка Сюзън Ли.

Ирландия е със силна католическа традиция, но католическата ѝ църква е разтърсена от поредица скандали със сексуален тормоз над деца и влиянието ѝ намаля след 80-те години. Сега едно по-младо и светски настроено поколение иска да сложи край на практиката ирландки да пътуват до съседна Великобритания, за да абортират.

Според данни на британското здравно министерство само през 2012 г. 3982 жени, сред които 124 на възраст под 18 години са дошли от Ирландия в Англия или Уелс да извършат аборт. За периода между 1980 и 2012 г. това са направили над 150 000 дошли от Ирландия жени.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?