Ирландският синдикат на пилотите се отказа от стачка в "Райънеър"

Ирландският синдикат на пилотите се отказа от стачка в "Райънеър"

Синдикатът, представляващ пилотите на "Райънеър" (Ryanair) в Ирландия обяви късно снощи, че оттеглят призива си за стачка, след като ръководството на нискобюджетния авиопревозвач е приело да започне преговори по исканията на пилотите, предадоха Ройтерс и Франс прес.

В петък ирландската авиокомпания прие да признае синдикати на работещите за нея служители за първи път, след като пилотите ѝ в Ирландия, Великобритания, Германия, Италия, Испания и Португалия заплашиха със стачки с приближаването на ваканциите в края на годината.

В събота ръководството на "Райънеър" съобщи, че е готово да се срещне във вторник, 19 декември, което е в навечерието на планираната стачка в Ирландия, с представители на синдиката Импакт, защитаващ правата на ирландските пилоти.

Първоначално Импакт обяви, че не може да преразгледа призива си за стачката преди срещата, но след това, в ново комюнике, съобщи, че го оттегля, предаде БТА в понеделник.

"Синдикатът прие да се срещне с ръководството във вторник вечерта, но е готов за среща и по-рано", заяви негов представител.

Призивът за стачка бе подкрепен от 94 на сто от пилотите, които са наети от "Райънеър" директно в Ирландия. Мнозинството пилоти, които работят за компанията в Ирландия обаче не се наемат пряко от "Райънеър", уточни Франс прес.

Във Великобритания синдикатът Балпа прие да бъде признат като профсъюзна организация, представляваща пилотите на "Райънеър" в Обединеното кралство, при условие че Британският конгрес на профсъюзите присъства на преговорите.

Съобщението на "Райънеър" от петък стана причина и пилотите от италианския синдикат Анрас и португалския СПАК да оттеглят призива за стачка.

Пилотите на "Райънеър" в Германия предвиждаха да обявят стачка по време на празниците и местният синдикат заяви, че сега е време компанията да докаже, че намеренията ѝ са сериозни.

В Испания не бяха планирани протестни действия на пилотите, но синдикатите на наземния персонал не изключиха да има такива на 30 декември.

В петък говорител на ирландската авиокомпания съобщи, че ще публикува на 18 декември план за действие в извънредни ситуации с цел да бъдат минимализирани последиците от евентуални от стачки.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес