Ирландското "не" няма да забави разширяването на ЕС

Европейските лидери и правителствата на страните кандидати за членство се опитват да успокоят страховете, че отрицателния вот от референдума в Ирландия за ратифициране на договора от Ница, който се проведе на 7 юни, ще забави или ще блокира разширяването на ЕС.

Почти 54% от гласоподавателите отхвърлиха ратифицирането на договора от Ница, но важният извод от самото гласуване е, че в него са участвали едва 33,7% от ирландците, което показва голямата липса на интерес по този важен въпрос.

Резултатът от референдума събуди много страхове, че това ще забави разширяването, защото договорът от Ница трябва да бъде ратифициран от всички членове на ЕС, за да може да придобие силата на закон.

До момента единствено Дания го е ратифицирала, а във Франция гласуването ще се проведе на 12 юни. Във всички държави членки на ЕС без Ирландия ратификацията се гласува на ниво парламенти. Гласуването трябва да приключи до края на 2002г.

Реакции на ЕС
След официалното оповестяване на резултатите председателят на ЕК Романо Проди и премиерът на Швеция Йоран Першон изразиха в съвместна декларация своето разочарование от резултатите. Те се обърнаха към ирландското правителство с призив "да направи всичко възможно за постигане на ратификацията в рамките на срока определен от самия договор" и изразиха готовност да "съдействат по всякакъв начин на правителството, за да го постигне, като се съобразят страховете на ирландските граждани, който са проличали от резултатите, без да се променя самата рамка на договора".

Според тяхната декларация, резултатите в Ирландия показват ясно необходимостта от приобщаване на гражданите на Европа към дейността на Съюза и към започнатия дебат за неговите перспективи и развитие. Томи призив за "обясняване на ЕС на гражданите" вероятно е резултат от изявлението на крайнодясната австрийска Партия на Свободата за провеждане на референдум за разширяването на Евросъюза.

Двамата европейски лидери, както и комисарят Ферхойген изразиха готовност и решимост да продължат преговорите по присъединяване с кандидатите за членство в набелязаните срокове.

Европейският комисар Мишел Барние, отговарящ за реформата на институциите и регионалната политика, препоръча да бъдат положени всички усилия през идните месеци, за да бъдат преодолени страховете и съмненията на ирландците от предстоящото разширяване на ЕС, което да гарантира ратификацията на договора в уговорените срокове.

Германският министър на външните работи Йошка Фишер изрази съжаление по повод отрицателния вот на ирландците на референдума. "Сега обаче е важно да продължим преговорите за разширяването и дебата за бъдещето на ЕС", изтъква Фишер в разпространено снощи комюнике.

В официалното комюнике на френското външно министерство се посочва, че Париж "отбелязва" отрицателния резултат на референдума в Ирландия, но това няма да се отрази на процедурата по ратификацията на Договора от Ница от страна на Франция.

Великобритания обяви, че уважава резултата от референдума като решение на ирландския народ, предаде Ройтерс. Говорител на Форин офис добави, че британското правителство се надява да се намери начин за преодоляване на проблема, за да може Договорът от Ница да се ратифицира от всички страни-членки и да влезе в сила.

Италианският премиер Джулиано Амато смята, че "вотът показва колко е важно да убедим европейските граждани, че има сериозни причини да подкрепят разширяването", посочи Амато, цитиран от Ройтерс.

Реакции на кандидатите за членство
Според заместник министъра на външните работи на Чехия, който е и главен преговарящ с ЕС "негативният вот няма да има траен ефект върху хода на преговорите, но може да окаже влияние върху настроенията в Европа".

Унгарският външен министър също не смята, че негативният резултат от референдума в Ирландия може да забави хода на преговорите, но със сигурност ще окаже влияние върху атмосферата, в която се водят.

Полският президент Александър Квашниевски отбеляза, че отхвърлянето на разширяването на ЕС е "работен инцидент", който обаче не бива да се повтаря другаде. "Ако всички мислим толкова провинциално, колкото ирландците, Европа не я чака нищо добро", отбеляза Квашневски.

Ако референдумът попречи на процеса на разширяване на ЕС, "това ще е самоубийствено за Европа", смята чешкият президент Вацлав Хавел.

Следващи стъпки
ЕС има два възможни изхода от създалата се ситуация: да предложи на Ирландия допълнителни гаранции и да се надява на положителен резултат от повторен референдум или да проведе повторни преговори по самия договор.

На днешната си среща в Люксембург външните министри на ЕС имат възможност да обсъдят резултатите от референдума, както и да обмислят варианти за поведение.

Страните-кандидати за членство в Европейския съюз трябва да знаят, че отрицателният резултат от референдума в Ирландия, няма да спре процеса на разширяване, заяви в Люксембург шведският външен министър Анна Линд, предадоха осведомителните агенции.

"Разширяването ще продължи, няма да има промяна в Договора, нито в процеса на ратификация в останалите страни-членки", увери Линд на заседанието на Съвета на Европейския съюз в Люксембург.

Тази тема ще влезе и в обсъжданията на срещата на върха в Гьотеборг в края на седмицата.

Споделяне

Още от Европа