Ирландското правителство иска законопроект за абортите преди лятото

Ирландското правителство иска законопроект за абортите преди лятото

Ирландското правителство обяви, четири дни след историческия референдум за абортите, че до лятната парламентарна ваканция ще излезе със законопроект, разширяващ правото на аборт, предаде Франс прес.

Ирландският министър на здравеопазването Саймън Харис заяви пред Ирландската телевизия, че се надява текстът да бъде оповестен и през идните седмици да започнат дебатите по него.

Дъблин беше обявил, че възнамерява, в случай на гласуване в подкрепа на либерализацията на абортите на референдума, да разреши извършването на аборти до 12-тата седмица на бременността, а за изключителни случаи, когато е застрашен животът на майката - до 24-тата седмица.

Три дни след резултата от вота, на който 66 процента от гласоподавателите казаха "да" на либерализацията, Саймън Харис заяви, че ще доведе докрай работата, която му е поверена от народа. Въпреки това той отбеляза, че ще трябва без съмнение да се изчака до края на годината, за да влезе реформата в сила.

Той спомена за три нейни елемента - промяна на законодателния текст, установяването на нови клинични правила и разрешаването на нови медикаменти.

Ирландският министър на здравеопазването започна консултации с представители на различните медицински професии, за да бъде обсъдено съдържанието на новия закон в светлината на практическото му приложение.

Споделяне

Още от Европа