Ирландците казаха "да" на фискалния пакт на ЕС

Ирландците казаха "да" на  фискалния пакт на ЕС

Мнозинството ирландци са подкрепили ратификацията на новия фискален пакт на ЕС, съобщиха правителствени източници преди да започне преброяването на гласовете от проведения на 31 май референдум.

Може да се каже, че резултатът е "да" в съотношение 60 към 40 процента, посочи един от източниците, цитиран от Ройтерс, като се позова на данни от екзит пол.

Макар ратификацията на плана за по-строги бюджетни правила, подкрепян от Германия, да изисква одобрението само на 12 страни от еврозоната, евентуално ирландско "не" би подкопало една от основните европейски инициативи в момент, когато проблемите в Испания и Гърция нарастват, посочва Ройтерс.

Положителният вот може да обрече Ирландия на повече дълги, трудни години на икономии, но от друга страна отрицателният вот може да доведе до фалит на държавата догодина.

Гласуването в Ирландия в референдум за ратифицирането на европейския фискален пакт приключи снощи в 22 часа местно време (24 часа българско време) след слаба активност на гласоподавателите.

Броенето на подадените бюлетини започва в петък към 9 часа местно време (11 часа българско време), а официалните резултати се очакват след 18 часа местно време.

Право на глас в Ирландия имат 3.1 милиона души. Очаква се в референдума да са участвали не повече от половината жители на страната с право на глас.

Пактът, който бе изготвен след поредица от разговори през март, е създадена по предложение на Германия и има за цел ограничаването на бюджетния дефицит. Подписан е от всички членки на ЕС с изключение на Великобритания и Чехия.

Парламентите на Дания и Швеция, които не са членки на еврозоната, също го ратифицираха.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят