Ирландците от Ню Йорк до Дъблин отбелязват деня на Св. Патрик

Под звуците на гайди стотици хиляди жители и гости на Ню Йорк приветстваха възторжено под падащите снежинки на Пето авеню традиционния парад за деня на Св. Патрик, поставяйки началото на уикенд на празненства, с които почитателите на всичко ирландско почитат светеца покровител на Ирландия, предаде Асошиейтед прес.

Празникът на Св. Патрик е на 17 март, но по традиция от религиозни съображения, когато той се пада в неделя, много прояви се преместват в събота. В Ню Йорк парадът беше воден от 750 членове на нюйоркската Национална гвардия. Майкъл Блумбърг прие последния си парад за Св. Патрик като кмет. Зад него вървеше премиерът на Ирландия Енда Кени, който преди това подари на кмета автентичен ирландски чайник.

"Ирландците обожават всеки квартал, всяко ъгълче на Ню Йорк", каза той на празничната закуска. "При предишните поколения те пристигаха отчаяни и гладни с разбити сърца в търсене на нов живот и нова надежда, а сега идват в търсене на шансове да работят във финансите, модната и филмовата индустрия".

В Чикаго хиляди наблюдаваха на брега на реката как работници от шлеп пуснаха боя във водата, оцветявайки я във флуоресциращо зелено поне за няколко часа съгласно зрелищния местен обичай. Самата публика представляваше яркозелено море от ризи, палта, шапки, очила и дори перуки и бради в цвета на Ирландия.

Премиерът Кени, който миналата година гостува в Чикаго за празника, отново използва повода за продължително пътуване из САЩ с посещения във Вашингтон и на Западното крайбрежие през следващите дни. Той ще се срещне с президента Барак Обама във вторник в Белия дом и ще му подари шамрок (ирландска детелина) - традиция, която датира от времето на Хари Труман. Обама планира да се срещне също с протестантския и с католическия лидер на северноирландското правителство, Питър Робинсън и Мартин Макгинес.

В Ирландия петдневният фестивал за Св.. Патрик има ново попълнение. За първи път близо 8 000 гости от цял свят ще маршируват в т. нар. парад на народа днес, когато столицата на Ирландия организира обичайната си процесия с орекстри и танцови трупи.

Споделяне

Още от Свят