Исаков: Над половината българи са русофили

Юрий Исаков. Снимка: БГНЕС

В интервю пред БНТ, излъчено на 9 юни, посланикът на Русия у нас Юрий Исаков коментира, че повече от половината от населението на България са русофили и това, което го радва е, че към русофилите се включват хора, които са от различни политически партии, а не само от левия политически спектър. Посланикът отправи дружеска забележка на водещия Димитър Цонев, че не познава статистиката колко русофили и русофоби има в България. Той спомена посещението на делегация на партия "Атака" начело с Волен Сидеров на анексирания полуостров Крим като част от връзките, които нашите страни продължават да поддържат.

На въпрос дали проектите за АЕЦ "Белене" и "Южен поток" са станали жертва на санкциите срещу Русия и на глобалните взаимоотношения, Исаков отговори: В много голяма степен.

"Не ми харесва думата "провален". Искам да напомня, че "Южен поток" бе спрян в резултат на политическото ембарго на ЕС. И в резултат служебният премиер Георги Близнашки и правителството му прекратиха проекта в България. Кой го е спрял, по чия вина - сериозно трябва да си помислим", каза дипломатът.

Главна причина за очаквания спад на руските туристи по българското Черноморие това лято е резкият спад на рублата, поради което почивката в България за руснаците е два пъти по-скъпа, обясни посланикът. И изтъкна, че въпреки това, както и влошения политически фон в отношенията Русия – ЕС, България остава основна дестинация за руските граждани както за туризъм, така и за купуване на имоти.

"Санкциите на ЕС също не съдействат за увеличаване на потока от руски туристи", коментира посланикът, но избегна отговор на въпроса дали властите в Русия са издали забрана за почивка в България. Такава забрана има, но тя засега се отнася само за служителите и сътрудниците на провоохранителните органи.

Коментирайки конфликта в Украйна, посланикът самообявилите се и непризнати засега дори от Русия Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР) с канадската провинция Квебек. Исаков припомни, че ръководствата им изразили готовност те та останат част от Украйна.

Юрий Искаов повтори тезата на Кремъл, че анексираните Крим и Севастопол са суверенна и неделима част от Руската федерация.

Русия не се страхува от разширяването на НАТО, но изпитва закономерна загриженост, каза още посланикът. "Да погледнем картата къде са чуждестранните военни бази на нашите партньори и къде са нашите. И така ще разберете по-добре кой има агресивни намерения и кой - чисто мирни", коментира Исаков. По думите му западните медии водят хибридна война срещу Русия. "Те поддържат фобии, защото НАТО трябва да се чувства заплашена. Иначе тази организация не може да съществува", поясни той.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?