Иск за 550 млн. долара спира Ходорковски да се прибере в Русия

Бившият олигарх няма да финансира опозицията, но ще работи за правата на политическите затворници

Ходорковски в музея "Чекпойнт Чарли". Снимка: БГНЕС

Бившият олигарх и ексшеф на "Юкос" Михаил Ходорковски не може да се върне в Русия, тъй като присъдата му по първото гражданско дело срещу него не е отменена, а искът по нея е 550 млн. долара (17 млрд. рубли).

Това обяви самият той по време на първата си пресконференция, провела се в музея "Чекпойнт Чарли", намиращ се до емблематичния за Студената война едноименен контролно-пропускателен пункт между някогашните Източен и Западен Берлин, предаде Франс прес.

По думите на Ходорковски въпреки уверенията на Кремъл, че за него е безопасно да се върне в Русия, няма гаранции, че ако го направи, ще му позволят отново да замине за чужбина.

"Не трябва да смятате, че след мен не са останали политически затворници. Аз ще направя всичко възможно, всичко, което зависи от мен, за тяхното освобождаване", заяви Ходорковски и призова западните лидери да не забравят политическите затворници зад решетките, когато се срещат Путин.

Той не подмина и ситуацията в Украйна, отправяйки недвусмислен призив към президента Виктор Янукович, който предизвика масови протести в страната с решението си да не подпише споразумение за асоцииране към ЕС.

"Надявам се, че президентът Янукович, който напоследък често си общува с президента на моята страна, ще вземе пример от него", каза иронично бившият петролен магнат.

В пресконференцията на Хродорковски участваха представители на общо 83 медии от десетки страни, включително от Русия, Германия, Франция, Австрия, Великобритания и САЩ. Преди началото на събитието той заяви пред малка група журналисти, че не са му поставяни условия и в крайна сметка е бил помилван, въпреки че така и не се е съгласил да признае вината си.

"Властите винаги искаха от мен да призная вината си, но това беше неприемливо за мен", заяви той. Запитан дали е благодарен на Путин, доскоршният затворник бе лаконичен: "Да, радвам се заради неговото решение". Ходорковски изрази специалната си благодарност към германския канцлер Ангела Меркел, отбелязвайки, че "тя направи възможно това, че днес съм свободен".

Докато говореше с журналистите, говорители на Ходорковски публикуваха негово изявление в Туитър. В него се посочва, че той смята, че предстоящото руско домакинство на Олимпиадата може би е един от факторите за освобождаването му. Въпреки това Ходорковски призова предстоящите игри да не се политизират: "Това е празник за спорта за милиони хора и той не трябва да бъде помрачен".

По-рано в неделя руското списание "Новое время" публикува интервю с бившия олигарх, напомняйки, че той бе колумнист на изданието в продължение на години. В него Ходорковски заявява, че е написал писмо лично на Путин, в която казвал "Не възнамерявам да се вкючвам в политиката и нямам намерение да се боря за връщане на активи от ЮКОС".

"Адвокатите ми предадоха, че може да бъде взето решение да ме помилват. И че не ми се поставя като условие да признавам вина", описва той хронологията на освобождаването си, добавяйки, че именно непризнаването на вина от негова страна е бил основният проблем в случая.

"Само да подпиша подобна хартийка, и куп уважавани от мен хора ще попаднат в много тежка ситуация, фактически всеки, който преди е работил в ЮКОС, става уязвим. Няма нужда да ви обяснявам как ще ни изрисуват като организирана престъпна група. Затова този въпрос изобщо не се обсъждаше", казва още Ходорковски.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?