Иск за обезщетение от 10,7 млн. долара срещу българските медици в Либия

Обезщетение от 15 млн. либийски динара /около 10,7 млн. щатски долара/ са поискали родителите на едно от заразените със СПИН либийски дела, съобщи Външно министерство. Гражданският иск към шестимата български медици е бил предявен по време на съдебното заседание на 8 юли т.г. в Бенгази. Съдът не се е произнесъл по него.

"В МВнР съсредоточават усилията върху това докладът на професорите Монтание и Колизи да бъде взет предвид в хода на делото и се надяват на бърза и справедлива развръзка", се казва в официално съобщение на Външно министерство. Според експертите нашите медици не са причинили умишлено заразяването със СПИН.

Очаква се на 4 август, когато е следващото заседание на съда, адвокатът на българските медици Осман Бизанти да представи пред съда данните от доклада на експертите Монтание и Колизи. От съда зависи дали ще приеме доклада като доказателство.

От 8 юли до днес нямаше информация къде се намират българските медици, обвинени в умишленото заразяване на 393 либийски деца със СПИН. Днес консулът на България в Бенгази Емил Манолов и дипломат от българското посолство в Триполи са се срещнали с шестимата, съобщи външният министър Соломон Паси. Той допълни, че медиците се намират в охраняема сграда в района на затвора Куефия в Бенгази.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?