Иск за пропуснати ползи срещу шантажори на търгове обмисля държавата

Снимка: БГНЕС

Цялата експертна мисъл на държавата ще бъде впрегната да се измисли законова промяна, която да позволява на възложителите на обществени поръчки да завеждат обратни искове за пропуснати ползи срещу фирми, които неоснователно са обжалвали и забавяли търгове. Това заяви вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев в интервю за вестник "24 часа", публикувано в понеделник.

В средата на автуст премиерът Бойко Борисов заяви, че настоява за промени в Закона за обществените поръчки, които да доведат до спиране на безкрайните обжалвания. Поводът бе продължилото повече от година обжалване на търга за внедряване на тол системата за платено преминаване на камионите по пътищата. Месец преди това регионалният министър Николай Нанков заяви, че пътната агенция ще съди фирмите, които постоянно спират изпълнението на поръчката, заради която дори държавата търга да прави собствено дружество, за да му възложи вътрешно изграждането на тол системата. В крайна сметка офертите за системата бяха отворени и се оказа, че част от жалбите са били от кандидати да я изградят.

Дончев сега обясни, че досега са предприемани различни действия да се ограничат опитите за злоупотреба с обжалване - включително повишаване на такси, депозити и т. н. "Имали сме неприятности с ЕК, която третира по-трудния достъп до обжалване като ограничаване на достъпа до правосъдие. И е права. Не можем да твърдим, че всяка комисия е перфектна и си е свършила работата както трябва, затова трябва да има контрол. Проблемът не е в обжалването, а в злоупотребата с него, с изнудване на бизнес опонентите, ако щете - изнудване на възложителя", коментира той.

Затова "събирам следващата седмица цялата експертна мисъл на държавата по тази тема", обяснява вицепремиерът. "В директивата пише, че трябва да има две обжалвания, едно от които е съдебното. Една фирма, която не е класирана, обжалва първо в КЗК, след това във ВАС и се губи половин година. Накрая ВАС решава, че жалбата е неоснователна. Аз искам възложителят да има право на обратен иск за пропуснати ползи към този, който спира поръчката, ако жалбата е неоснователна. Това ми е идеята и ще я предложа на всички експерти дали е възможна, дали не противоречи на европейското законодателство. За мен това е добра идея. Тя би преследвала случаите на злоупотреба при обжалването", коментира Дончев.

Той дава статистика, според която при най-апетитните поръчки - тези с европейско финансиране, обжалването е 70%. "Говорил съм с колегите от други държави в ЕС, особено за строителния сектор. В повечето от тях вътрешнобраншовата регулация е толкова силна, че ако някоя строителна фирма изнудва колегите си, като подава неоснователни жалби, нея ще я изключат от строителната камара - и да цитирам един мой колега - тя след това не може да построи дворна тоалетна или ограда", допълва вицепремиерът.

По думите му има държави в ЕС, където жаленето е в пъти по-високо. "Но злоупотребата е българска практика, така че трябва да намерим отговор на този феномен. Такова е и по-силна браншова регулация – там си знаят кои са професионалните изнудвачи", посочва още той.

Според него например строителната камара у нас може започне да изключва фирма, защото изнудва колегите си. "Има компании, които са специализирани в това не да строят, да доставят и предлагат услуги, а са професионални шантажори", заявява Томислав Дончев..

Той коментира и предприетата от правителството на ГЕРБ административна реформа.

"Когато говорим за реформа в администрацията, е имало един подход назад в годините, да го наречем декоративен. Администрациите да са по-добри, като ги накараме да бъдат по-любезни, да сложим табелки на гишетата, да има един център за обслужване на гражданите, да има описание какво можеш да получиш като услуга в интернет и т.н. Този подход прилича на смяна на прическата и на грима. А същността е в електронизацията на процесите", коментира вицепремиерът.

Той повтори тезата, че най-модерният подход е гражданинът да се отиде в администрацията, която трябва да издаде документа, а тя чрез електронни регистри почти в реално време да извърши услугата. "Сегашната реформа не е половинчата, защото точно това правим - пребазираме всички услуги чрез достъп до базата данни, които съществуват в администрацията", уверява Дончев.

"Най-високият стандарт - той съществува в някои европейски държави, е гражданинът при общуването с администрацията да е задължен да посочи само личните си данни. Всички останали справки са налични в публичната администрация, тя трябва да си ги направи сама. Което означава да не попълваш какво, къде имаш, къде си учил, каква заплата вземаш, какви данъци си платил. Това е крайната цел, която гоним", декларира той и допълни, че това ще става на стъпки.

Според него предприетото от кабинета отпадане на 12 удостоверителни документа до края на годината е първата стъпка по административната реформа. "Когато сме готови със следващия пакет с 4-5 регистъра, ще направим и следващата стъпка. В много администрации върви електронизация, въвеждат данни. Това са 2500 услуги и сигурно 6000 изискуеми документа", заявява Томислав Дончев.

Другият сюжет е подобряването на услугите на гише и ще се оптимизират над 600 услуги, допълва той. "Отпадане на удостоверителни документи, съкращаване на срокове и всякакъв вид подобрения. Дребни проблеми, но като се сблъскаш с тях, стават големи. Като например - министерството или агенцията работят 8 часа, но с граждани 2 часа", обяснява вицепремиерът.

"Премиерът обича да казва, че това, да стоиш на гише, е власт. Когато едно ведомство разрешава или не разрешава, то има власт над хората. Тя се изпуска трудно. Когато висенето на гише се заменя с достъп до електронния масив без човешка намеса, тази власт изчезва. Когато премахнеш гишето, когато от 5 остава 1, това е загуба на власт, губиш чиновници, губиш част от армията. И ако говорим в политически некоректни категории - има съпротива. Тук има два възможни избора - да застанем на страната на чиновника или на страната на гражданина", зоключава Дончев..

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?