Премиерът към министрите, на които все не им стигат служителите

Искам да имам 36 министри, но съм принуден да работя с 16

Дянков настоява да махне извънщатните назначения в администрацията, колегите му се опъват

Зам.-финансовият министър Владислав Горанов и премиерът Бойко Борисов. Сн. БГНЕС

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, който отговаря за административната реформа, смята да ограничи извънщатните назначения в държавната администрация, за което на този етап се ползва с подкрепата на премиера Бойко Борисов. Намерението му обаче отново може да бъде сведено до ново правило с възможности за много изключения заради съпротивата на министрите и самата администрация . Това става ясно от стенограмата на правителственото заседание тази седмица, публикувана в петък.

Заместник-финансовият министър Владислав Горанов, който присъства на заседанието вместо Дянков, предлага да се прекрати дейността на постановлението, според което всеки ръководител на бюджетна организация може да назначава допълнително служители в рамките на 10% от утвърдената щатна численост на минимална заплата. Предложението среща съпротива на почти всички министри, получава подкрепа от премиера Бойко Борисов, но в крайна сметка въпросът остава за доуточняване.

Идеята на финансовото министерство е назначените до момента служители да не бъдат уволнявани, но оттук нататък всички необходими бройки да бъдат отчитани реално в щатното разписание на съответното разписание.

"Противоречим си. Когато говорим за реформа в културата, обясняваш как си я реформирал и как си я направил ефективна и всичко, а когато опрат нещата до реални ефективни действия, тогава всички тръгвате да си браните чиновниците. Аргументът, че това са технически длъжности, не издържа, тъй като и в класификатора на длъжностите в администрацията има технически длъжности. Какво правят – правят съкращения, показваме че сме съкратили администрацията и същите тези хора, които ги съкращаваме, ги преместваме по ПМС 66 и правим административна реформа”, обръща се Владислав Горанов към министрите.

Според официалната статистика за последните дванайсет години – между 2001 и 2012 г., централната държавна администрация е увеличила числеността си с двайсет хиляди души въпреки поредицата стратегии за реформа на администрацията.

Освен извънщатните назначения любим прийом на министрите е и осигуряването на значителен брой незаети щатни бройки - т.нар. "кухи бройки", които са много удобни при отчитането на съкращения и реформи.

Борисов пък дава нареждане всички министри да дадат отчет колко служители допълнително за назначили извън щатното разписание.

Премиерът допуска, че тази възможност е осигурена за "наши хора".

"Това е изключително правилният подход на Министерството на финансите и колегата Горанов. Той ви дава един гратисен период, в който, ако един се пенсионира или напуска, вече започваш да си освобождаваш щата на другата администрация. Това е административна реформа. Иначе това е от 1996 г., тогава кой е бил министър-председател? Бил е Виденов, това е, за да организират своите хора да ги назначат на работа, след това на всички им е харесало и там в този щат бутат всички. Няма какво да го коментираме. Въведете си ред в администрациите. Аз ще ви го кажа простичко: аз искам да имам 36 министри, колкото има, примерно, в Гърция. Но съм принуден да работя с 16", посочва Борисов.

Регионалният министър Лиляна Павлова обаче не е съгласна, че от постановлението се ползват наши хора и обяснява, че ставало дума за чистачки и шофьори. Освен това не приема и сравнението с министрите, като възразява, че в случая не става дума за администрация.

Владислав Горанов коментира още, че заради възможността за извънщатни назначения, "когато рапортуваме каква административна реформа сме направили, ние казваме само част от истината, защото този скрит щат продължава да съществува и, първо, не показва реалното състояние на размера на администрацията, второ – създава проблеми, защото никой не иска да изпълнява подобни функции на минималната работна заплата".

"Този въпрос трябва да бъде един път завинаги решен по принцип. Ако смятаме, че някъде са необходими допълнителни бройки, които да изпълняват функции в помощ на определени държавни органи, ние трябва да сложим на масата и да кажем – числеността на администрацията е такава. Защото трябва щатът да бъде фиксиран такъв, какъвто трябва да бъде, и подобно постановление няма място в нашия административно-правен мир", посочва Владислав Горанов.

В завързалия се спор Лиляна Павлова в крайна сметка казва, че по принцип подкрепя предложението на Горанов.

Срещу прекратяването на възможността за извънщатни служители по един или друг начин се обявяват вицепремиерът Цветан Цветанов, военният министър Аню Ангелов, министърът на културата Вежди Рашидов и здравният министър Десислава Атанасова.

Ангелов обяснява, че постановлението е много удобно за назначаването на сезонни работници във военно-почивните домове.

"Ако беше за администрацията, аз нямам нищо против. Второ, във военно-почивните домове ние имаме сезонни работници. Аз трябва ли да държа цяла година един сезонен работник – готвач, камериер и т. н., след като аз го освобождавам и го назначавам други и той не работи три-четири месеца, следващата година идва", посочва Ангелов.

Цветан Цветанов обяснява, че "по това постановление се правят много по-малко разходи за ведомствата, отколкото, ако бъдат назначени на трудов договор".

Вежди Рашидов пък открито си казва, че не му стигат служителите в министерството и затова използва постановлението, за да назначи още.

"Вижте, колеги, нека не забравяме, когато говорим за реформи в администрацията, още първия месец всички министри кой повече, кой по-малко, но аз съм направил съкращения 21%. И днес като имам 4500 преписки в НИПК и всички ми се обаждат по телефона, как искате с 15 човека да обслужваме цяла България и магистралите, и язовирите. Прощавайте, това нещо, ако аз нямам извънщатно…", посочва Рашидов.

В крайна сметка Бойко Борисов обяснява на министрите, че "не разбирате" и обяснява същността на материята:

"Ние сме за електронно управление, в смисъл за електронно правителство и открито управление. С този щат ние на практика заблуждаваме. Казвате Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията има сто човека, но те са сто и десет на практика. Ще го внесете и ще направим щата сто и десет. Но няма да лъжем обществото, както са лъгали от 1996 г. досега. Ако му трябват на Ангелов десет души, ще му направим министерството с десет души повече".

Владислав Горанов обяснява, че никой няма да е засегнат.

"Числеността трябва да бъде записана и да е ясна колко е. Ние нямаме против да имате чистачки, огняри и всякакъв друг помощен персонал. Класификаторът на длъжностите в администрацията позволява да има такива длъжности и те да бъдат заети с определени ниски възнаграждения, защото класификаторът допуска заплати и на минималната. Класификаторът трябва да каже каква е заплатата, а числеността на персонала да бъде определена от Министерския съвет и вписана в устройствените правилници и веднъж завинаги да се сложи ред в тази администрация", посочва Горанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?