Искаме от ЕК кредит на доверие за САПАРД и преките субсидии

Искаме от ЕК кредит на доверие за САПАРД и преките субсидии

Новото ръководство в Министерството на земеделието и храните ще използва започващата в сряда евромисия за проверка на проекти по САПАРД, за да получи кредит на доверие от Европейската комисия и да бъдат размразени блокираните преди повече от година плащания по предприсъединителната програма, която изтича в края на 2009 г.

Мисията на Главна дирекция “АГРИ” към Европейската комисия и представители на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ ще продължи до 31 юли, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) във вторник.

Проверката в Държавен фонд “Земеделие“, който е акредитиран като разплащателна агенция по САПАРД, ще обхване 98 изплатени проекта, по част от които има образувани досъдебни производства.

Планирани са и срещи с новия министър на земеделието и храните Мирослав Найденов, който изрази надежда, че на тях ще бъде постигнат пробив за пускането на спрените 140 млн. евро по САПАРД, които са особено необходими на фермерите с условията на икономическата криза.

“Надяваме се да получим кредит на доверие, за да могат тези средства да дойдат“, каза Найденов пред БНР. .Според него е възможно да се коригира системата в много кратки срокове, за да се оправдае кредитът на доверие и да се увери Брюксел, че лошите практики от САПАРД няма да се прехвърлят към националната програма за развитие на селските региони, но която България ще получи най-много от еврофондовете – над 3 млрд. евро.

По думите на новия агроминистър, предстоящите срещи с евроекспертите ще се използват и за смекчаване на очакваната от ЕК присъда по отношение на планираната санкция за намаляване на годишните директни плащания на българските фермери. Неправомерни действия на предходното управление на МЗХ по отношение на т. нар. код 6 и плащане на субсидии на необработваеми площи са констатирани от Европейската сметна палата. Тя е предупредила ведомството, което е можело да реагира, но не е ясно дали това е сторено и сега новото ръководство очаква около 25 на сто намаляване на директните евросубсидии, каза Найденов.

“Ще опитаме и ще направим всичко възможно да могат да бъдат смекчени, ако не успеем, нали, напълно да неутрализираме тези санкции, поне да бъдат сведени до минимум“, допълни той.

Агроминистърът разкритикува предшественика си, че нищо не е предприето за подпомагане на зърнопроизводителите, които през тази година очакват по-слаба реколта от пшеница. Предишното ръководство е изпуснало срока за нотификации на допълнителни помощи за земеделските производители и сега новата управа ще изпрати искане до Брюксел за допълнителни средства за фермерите “буквално в следващите дни“.

Найденов обеща до края на лятото да се направят законовите промени за структуриране на агенцията за контрол върху храните, за която на по-ранен етап стана ясно, че ще е на пряко подчинение на премиера Бойко Борисов, за когото това е един от основните приоритети на избраното преди ден правителство. Държавният орган ще стане работещ до края на 2009 г., прогнозира земеделският министър.

До края на седмицата пък се очаква да бъде обявен политическият му кабинет, за да може вече екипът и съответните служители, директорите на дирекции в министерството да заработят на пълни обороти, каза още Найденов. По думите му в най-бързи срокове ще се обяви конкурс за ръководството на фонд “Земеделие“, като даде ясен сигнал, че сегашният директор Ализан Яхова ще бъде сменена. Според Найденов е недопустимо името ѝ да се сочи от лидера на ДПС като един от механизмите за разпределение на финансирането от предишната власт.

Споделяне

Още от Бизнес