Искаме от Европа да финансира жилищния фонд приоритетно

Жилищният фонд да е приоритет за финансиране по мярката за устойчиво и интегрирано градско развитие към оперативната програма (ОП) “Регионално развитие” ще предложи българската страна на Европейската комисия (ЕК). Това съобщиха във вторник от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). По тази мярка се подготвя и споразумение между регионалното ведомство и екоминистерството за проекти в областта на водоснабдяването и канализацията. Изискването на ЕК е да се представят за финансиране цялостни проектни решения за интегриран воден цикъл. 

Окончателният вариант на оперативната програма “Регионално развитие” ще бъде изпратена за одобрение в Брюксел през февруари 2007 година. Планираните европейски средства по тази програма са над 1,3 млрд.евро.

От МРРБ уточниха, че изграждането на газопреносни мрежи на общините до националната газопреносна мрежа ще е приоритет по мярката “Местни и регионални транспортни и комуникационни връзки”, а при финансирането на проекти в сектор “Устойчиво развитие на туризма” предимство ще имат проекти, които са в подкрепа на рекламата на българските туристически продукти и дестинации.

По време на конференция “Европейски фондове и регионално развитие”, проведена в София, във вторник е бил представен фонда ФЛАГ, който ще осигурява съфинансирането за проекти на общините.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?