Искаме от “Газпром“ цени на входа под 300 долара

България ще търси доставни цени на руския газ на входа на националната ни мрежа под 300 долара за 1000 куб. м, стана ясно от съвместна пресконференция в сряда на министър-председателя Бойко Борисов, шефа на “Булгаргаз“ Димитър Гогов, който води разговорите, и шефа на енергийния регулатора Ангел Семерджиев.

Публичната изява веднага след заседанието на Министерския съвет бе режисирана от премиера като нещо средно между интервю и разпит на шефа на "Булгаргаз" Димитър Гогов. Борисов задаваше въпроси на Гогов, който трябваше да обясни на медиите каква е ситуацията в газовия сектор.

Изводът от анализа бе, че "цената е висока за "Булгаргаз" и ниска за потребителите".

"Какво става с едно дружество, което купува скъпо и продава евтино?", попита със строг тон Борисов шефа на газовата компания. "Или се преструктурира, или фалира", отговори Гогов. На свой ред премиерът се учуди как може компания, която работи под себестойност да се преструктурира и оприличи ситуацията с трънска поговорка - "Три пъти го режа, а то все късо и късо и още веднъж ще го режа" "Как може да купуваш скъпо и да казваш, че това ще го преструктурираш", попита Борисов.

Миналата седмица при посещението на руския вицепремиер Виктор Зубков в София стана ясно, че на границата цената на руския газ била 339 долара за 1000 куб. м, а потребителите я купуват за 578 долара.

В сряда Семерджиев обясни още, че относително високата цена за потребителите се дължи и на малката натовареност на газоразпределителната мрежа заради малкия брой битови клиенти.

"Между 12 и 15% от капацитета на мрежата за бита се използва. Това е една от причините за високите цени за потребителите", заяви шефът на регулатора.

Анализ на договорите на “Булгаргаз“ с тримата доставчици “Овергаз“, внасящ около 70 на сто от общото количества, “Винтерсхал“ и “Газпром експорт“ показва, че цената е висока за “Булгаргаз“ и ниска за потребителите и затова ще искаме по-ниски цени, каза Гогов. А Семерджиев добави, че в момента Германия купува от “Газпром“ суровината за под 300 долара.

В края на миналата седмица и Гогов, и Семерджиев прогнозираха, че е възможно при преговорите цената на руския газ да падне с 10-15 процента, дори и повече.

Димитър Гогов обясни в отговор на въпросите на Борисов, че новите договори с "Газпром" от 2006 година са подписани след заплаха от руска страна, че ще бъдат прекратени и транзитът на газ към трети страни няма да бъде извършван през България.

"Заради членството ни в ЕС ние трябваше да разделим търговията с газ от преноса на газ. Това налагаше преподписването на договорите с "Газпром". Тогава от руска страни казаха, че продават газ на загуба и искат предоговаряне. Другото поставено условия бе, че ако не се сключи нов договор, след 2010 година ще пренасочат транзитните количества през други страни. Изчисленията ни сочеха, че до 2030 година България ще спечели 2-3 милиарда долара от пренос", чинно разказа Гогов.

"Ако бях водил такива преговори, нямаше да изляза и да говоря за "голям шлем", а щях да изляза и обяви публично, че това са условията", заяви Борисов.

В момента българската страна отново води преговори по същите теми и това се прави също толкова потайно.

На пресконференцията бяха изнесени и данни, че “Овергаз“ е купувал с 6.5 на сто по-евтино от цената, на която продава на “Булгаргаз“ и от 1998 до 2010 г. частната компания, в която “Газпром“ държи 50 на сто, имала спестени разходи от маржа в размер на 140 млн. долара. По думите на Бойко Борисов и Ангел Семерджиев част от тези пари е трябвало да се инвестират в газоразпределителната мрежа и ще се проверява колко от тях наистина са вложени в мрежата, която в същото време била много неразвита у нас.

Това ще е част от проверките на газоразпределителните дружества, които Държавната комисия за енергийно и водно регулиране трябва да на прави. Органът вече излезе със становище, че извършеното от него ценообразуване на крайните тарифи отговоря на европейските правила и е прозрачно.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес