Искаме от САЩ помощ срещу птичия грип

Искаме от САЩ помощ срещу птичия грип

България поиска от САЩ помощ за засилване на мерките срещу навлизането на птичия грип в страната, стана ясно след среща на министъра на земеделието и горите Нихат Кабил с председателя на Комисията по земеделие към Конгреса на САЩ Боб Гудлът и американска парламентарна делегация във вторник.

Поискахме помощ за доставка на 1000 опаковки от ваксината “Тамифлу” и за осигуряване на подвижен инсенератор за изгаряне на птици при възникването на евентуални огнища на заразата, каза Нихат Кабил след срещата. Според него заедно с наличните вече 400 броя от ваксината, тези количества ще са достатъчни за нуждите на специалистите, които биха работили в зони на вероятна зараза.

Американският конгресмен е поел ангажимента за помощ и преговорите по исканите от страната ни доставки ще продължат със селскостопанския аташе в посолството на САЩ в София.

Изпълняващият длъжността кмет на София Цветан Цветанов докато Бойко Борисов е в отпуск, свика заседание в сряда за предприемане на конкретни мерки срещу птичия грип.

На срещата ще участват зам.-областният управител Цветослав Кръстев, зам.-кметът по екологията Милор Михайлов, директор на Регионална ветеринарно-медицинска служба – София и районните кметове на Кремиковци, Нови Искър и Овча купел. Задължително ще бъде и присъствието на управителите на общинските пазари “Оборище” и “Невен” на чиито територии има животински пазари.

Няма тенденция за приближаване на птичия грип от Турция, каза още Нихат Кабил. Ако в България се появи огнище на болестта, то по-скоро ще е в поречието на река Дунав или край Черно море и ще е свързано с прелета на дивите птици от Румъния, коментира той и припомни, че властта взема всички мерки за превенция на заразата при птиците. Заради новите случаи в Турция и разрастване на огнищата на инфлуенца, се засилват екипите на граничния ветеринарен контрол. За недопускане на разпространението на птичия грип по хората е изключително важно да се спазва стриктно личната хигиена. Кризисният щаб по птичия грип реши на заседанието си във вторник да се закупят 200 ваксини “Тамифлу” за инфекциозните болници в случай на нужда, припомни Кабил.     

Ако се появят огнища на птичи грип у нас и се наложи масово избиване на пернати, за ограничаване на заразата държавата има готовност да компенсира собствениците на домашни птици или отглеждани във ферми на двойна от пазарната в момента на заразата цена, допълни земеделският министър. Според него двойната компенсация е стимул хората да информират навреме за масови случаи на измрели птици в личните или промишлените стопанства, за да се хване навреме евентуалната поява на вируса.

На срещата на Кабил и Гудлът бяха обсъдени и възможностите за внос от САЩ на свинско, пилешко и говеждо меса по съществуващите договорени от България преференциални тарифни квоти за нуждите на преработвателната ни промишленост.

Ние приветстваме бъдещото присъединяване на България към Европейския съюз и се надяваме, че като член на организацията страната ви ще помага на САЩ за разрешаването на някои спорни въпроси с Европейската комисия, каза след разговора председателят на Комисията по земеделие към Конгреса на САЩ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?