Искаме увеличение на авансовите плащания по европрограмите

Искаме увеличение на авансовите плащания по европрограмите
В четвъртък, когато Оли Рен потвърди мнението на Европейската комисия за риск от политическо вмешателство при управлението на еврофондвоте в България, вицепремиерът Меглена Плугчиева съобщи, че ще искаме от ЕК да ни увеличи авансовите плащания по оперативните програми.

В момента авансовите плащания за одобрени европроекти са между 10 и 20%. Правителството ще иска от ЕК процентът да стане 30%.

"Няма пречка това да се случи", заяви Плугчиева и обясни, че всяка страна членка може, след съгласуване с ЕК, сама да определи размера на авансовите плащания. В страни като Унгария и Словакия те достигат до 40-50% от стойността на целия проект, допълни Плугчиева.

Отговор на искането ни се очаква до 10 февруари, уточни тя.

След редовното заседание на МС в четвъртък Плугчиева и премиерът Сергей Станишев заявиха, че имаме огромен напредък по усвояването на европейските фондове – към 16 януари т.г. сме договорили 1570 проекта по 7-те оперативни програми на ЕС на стойност 1.65 млрд. евро. За сравнение, до 1 юни 2008 г., договорени са 365 проекта за 54 млн. евро.

Самата Плугчиева обаче каза преди седмица, че ако не работят системите за управление и контрол на еврофондовете, след 6 месеца правителството може да се озове в ситуацията от миналата година, когато се оказа, че пари по ФАР и ИСПА са договорени в нарушение и от ЕК замразиха плащанията по двете предприсъединителни програми.

Станишев се похвали, че планът с мерки на кабинета в отговор на негативните доклади на ЕК, определен от Брюксел като "изключително амбициозен", вече е изпълнен на 90%.

Една от мерките беше укрепване на Централното одитно звено, което оценява дали органите по седемте оперативни програми съответстват на критериите на Брюксел за извършване на плащанията и контрола върху средствата на ЕС.

Ведомството вече е повишено в изпълнителна агенция, а в състава му са назначени експерти от четирите големи одитни компании – KPMG, "ПрайсУотърхаус", "Ърнст енд Янг" и "Гранд Торнтън".

В четвъртък стана ясно, че одиторите са назначени на заплати, съизмерими с тези, които са получавали в частния сектор, за да могат да ги привлекат и задържат.

Още едно решение на правителството от четвъртък цели възстановяване на доверието към нас от страна на Брюксел. С промени в Закона за обществените поръчки се възлага на Агенцията по обществени поръчки (АОП) да осъществява предварителен контрол върху проекти, които са на стойност над 5.278 млн. евро, когато става въпрос за строителство и над 1 млн. лева, когато става въпрос за доставки и услуги.

АОП ще следи всички етапи на процедурата по възлагане на поръчка преди избора на изпълнител, така че да гарантира спазване на правилата за отпускане на средства, обясни в четвъртък Плугчиева.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?