Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Искането на САЩ бе одобрено без гласовете на БСП

0 коментара

Парламентът даде разрешение България да участва във военна акция на САЩ срещу Ирак. Всички депутати от НДСВ, ОДС и ДПС гласуваха "за", всички от БСП се въздържаха, заедно с петимата независими депутати, избрани с листата на НДСВ.

Със 138 гласа бе отхвърлено предложението на БСП лидера Сергей Станишев разрешението да се обвърже с резолюция на Съвета за сигурност на ООН, а със 143 - на сходното предложение на колегата му по група Янаки Стоилов, който настояваше за изрично решение на СС на ООН за операцията. Двама от НДСВ - Мариана Асенова и Никола Николов, подкрепиха тези предложения. При гласуването им пък председателят на парламента Огнян Герджиков се е въздържал.

Днес България е изправена пред поредния избор за солидарност с ценностите на демокрацията, отстоявани от НАТО и ЕС, заяви премиерът Симеон Сакскобургготски от трибуната на парламента. Той взе думата след настоятелен упрек на Асен Агов от ОДС, според когото липсва обяснение от страна на правителството защо взимаме това решение, какви са мотивите и каква е преценката на българския президент, какво мислят официалните институции за режима на Саддам Хюсеин, признат международно 2 пъти за агресор.

Президентът не дойде в парламента

Асен Агов специално обърна внимание върху празната ложа на президента в Народното събрание, призовавайки водачите на нацията да бъдат до нея в моментите на важни решения, какъвто без съмнение е и днешния ден.

Въпреки очакванията, Георги Първанов не се появи в Народното събрание за дебата и гласуването на българската позиция по кризата в Ирак. Неговата позиция е като тази на БСП - България да подкрепи военна операция само ако има санкция на ООН.

В началото на дискусиите в пленарна зала председателят на парламента Огнян Герджиков прикани премиера да обоснове пред народните представители предложението на правителството. Симеон обаче замълча и след няколкоминутна конфузна пауза пред депутатите излезе председателят на ПГ на НДСВ Пламен Панайотов.

Народното събрание трябва ясно да заяви своята позиция в подкрепа на демокрацията и международния правов ред, заяви Панайотов. Ако режимът в Багдад се придържа към същите тези принципи, войната съвсем не е неизбежна. След 11 септември 2001 г. не може да се спазва неангажираност и неутралитет, заяви Панайотов и припомни, че членството в НАТО означава не само предимства, но и отговорности.

Приоритет на България остава намирането на мирен изход от създалата се ситуация около Ирак, заяви Сакскобургготски. По думите му действията за оказване на допълнителен натиск вече са в ход и от България се очаква да сътрудничи според възможностите си за успешното им прилагане.

Ирак все още не съумява да бъде на висотата на очакванията, които му се възлагат - да съдейства и да допринася за ефективното и пълно прилагане на Резолюция 1441, каза премиерът. Той заяви, че се полагат необходимите усилия за гарантиране на сигурността и спокойствието на българските граждани и за защита на националните интереси.

БСП и Първанов се върнаха на позициите си по кризата в Косово

Зам. -председателят на СДС Екатерина Михайлова обяви три причини, поради които ОДС ще подкрепи искането на САЩ. Първо, защото разоръжаването на Ирак е условие за сигурността на свободния свят, към който България принадлежи. Второ, защото вече са дадени доказателства, че режимът притежава опасно оръжие и че има връзка с тероризма. Трето, защото тероризмът е заплаха за всички граждани , в това число и за българите.

Тревогата на ОДС е, че в този момент лисва консолидирана държавна позиция и че БСП няма да се присъедини към останалите политически сили. БСП излиза със същите аргументи, както по време на Косовската криза, посочи Екатерина Михайлова. Тогава БСП се разграничи от българската позиция, тогава днешният президент Георги Първанов като лидер на БСП по същия начин искаше резолюция на ООН и беше против действията на международната общност в Косово, заяви Михайлова и посочи, че по същия начин БСП се държи днес.

Съществува опасност президентът да продължи да мълчи сега и дори да се разграничи от решението на правителството и парламента, което е голямата тревога на ОДС, обясни Екатерина Михайлова и призова Първанов още днес да си заяви позицията.

Тя се обърна към Симеон с думите, че общественото мнение е уплашено от позиции на леви политици, от пълзящи слухове и го призова да се изказва лично, а не чрез говорителя си, за да има стабилност в обществото.

БСП напомни на Симеон, че баща му вкарал България във война

Лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че с днешното решение се залага възможност България да бъде вкарана във война без решение на Съвета за сигурност на ООН и затова Коалиция за България не може да го подкрепи.

Съпартиецът му Янаки Стоилов се обърна към премиера Сакскобургготски с думите, че той самият най-добре знаел какви са трагичните последствия за България, когато тя обявява символични войни, намеквайки за обвързването на цар Борис III с Германия срещу англо-американската коалиция през Втората световна война.

Станишев призова да бъде подкрепено внесеното от него предложение да бъде записано в преамбюла на решението, че за провеждането на операция е необходима санкция на Съвета за сигурност на ООН. По този начин България ще отговори положително на искането на САЩ и на позицията на ЕС, и ще запази достойнството си, допълни той. Станишев отново обясни виждането на левицата, че САЩ са поискали подкрепа само за подготовката и планирането на военна операция, а не за нейното провеждане и затова парламентът трябвало да се обвърже с нова резолюция на ООН.

"Ако тази втора резолюция на ООН съдържа санкция за война, необходимо ли е да я чакаме? Ако пък не съдържа, а коалицията започне да действа, ние какво ще правим - ще излезем от нея ли?", контрира го председателят на външната комисия Станимир Илчев и добави, че въпросът е дали "ще си връзваме ръцете" с вписването на тази точка или ще действаме като модерна държава. "В момента Саддам Хюсеин няма ракети, които да стигнат до България, но ако не бъде спрян, след три години той ще има ракети, които да достигнат до Бургас, а вероятно и до Русе", добави той.

Паси: Искането за нова резолюция отслабва натиска върху Ирак

Военната сила, която се композира около границите на Ирак е елемент от дипломатическия натиск и изричното искане за нова резолюция ще отслаби съществено този натиск, каза и външният министър Соломон Паси. След решенията от срещата на върха на НАТО в Прага сме изправени пред първия тест за съюзническа солидарност, подчерта той.

Паси е привърженик на следваща резолюция на ООН и смята, че именно тя би могла да стане подходящия терен за консенсус в съвета.

По-късно той повтори пред медиите, че въпросът с гаранциите за нас е решен още преди година и половина, когато на 4 октомври 2001 г. Съветът на НАТО единодушно гласува, че всички държави - независимо от това дали членки на НАТО или не, които биха били заплашени от участието си в антитерористичната коалиция, ще получат гаранциите на чл.5 от Вашингтонския договор. В разговора си с държавния секретар на САЩ Колин Пауъл министър Паси е повдигнал въпроса за гаранциите за сигурността на България. На журналистически въпрос дали може да гарантира сигурността на гражданите, външният министър обясни: "Няма държава, нито правителство, което да може да каже, че е гарантирало изцяло сигурността на своите граждани". За пример той даде 11 септември, когато "най-силната държава видя, че не може да даде пълна сигурност" и добави, че подобни гаранции могат да се предоставят само, когато бъде привършена войната срещу тероризма.

Станишев има съветско име, БСП е с вътрешни проблеми, според Пейков

Бившата царска депутатка, а сега независима - Елка Анастасова, подкрепи предложението на БСП. Тя попита дали България би могла да отхвърли позицията на европарламента, че само с резолюция на ООН може да има военни действия.

Тошо Пейков от "Оборище" напомни, че Сергей Станишев има съветско име, че е роден в бившия Съветски съюз, че БСП има вътрешни проблеми и призова Станишев да избере позиция в полза на българския народ. Мирослав Севлиевски от НДСВ определи поведението на левицата като познатото отпреди 1989 г. поведение на снишаване. Анастасия Мозер от БЗНС-НС каза, че никога не е вярвала на искреността на БСП да подкрепи позиция "за" НАТО, а Гергана Грънчарова от НДСВ заяви, че отдавна БСП не води битка в полза на националния интерес, а за спечелването на левия електорат.

Внушенията от ОДС, че има опасност от радикализиране на религиозни настроения са абсолютно безпочвени и показват непознаване на българския етнически модел, каза заместник-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан в реплика към изказването на Асен Агов в този смисъл. ДПС за пореден път ще бъде на висотата на своята отговорност и ще заеме позиция в защита на българските национални интереси, каза Лютви Местан.

След края на дебата със гласа 165 "за", без "против" и с 48 "въздържали се" парламентът разреши прелитането, временното пребиваване и транзитното преминаване през и на територията на България на сили и личен състав на САЩ и държави от коалицията, както и изпращането на български отбранителни формирования за ядрена, химическа и биологическа защита в подкрепа на планирането на евентуална коалиционна операция във връзка с изпълнението на Резолюция 1441 на Съвета за сигурност на ООН.

Шефът на ПГ на НДСВ Пламен Панайотов резюмира резултатите от гласуването така:" Коалиция за България категорично се разграничи от това, което наричаме евроатлантически проект за развитие на страната. Очаквам, ако тази тенденция надделее в позицията на Коалиция за България, утре - другиден да имаме и гласове категорично против във връзка с решения, които са не по-малко отговорни и които предстоят пред страната... ".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.