Исканите от ЕС мерки срещнаха всеобща подкрепа

Исканите от ЕС мерки срещнаха всеобща подкрепа

Взаимните обвинения и словесни престрелки между премиера и президента бяха увенчани с помирение и консенсус не само между тях двамата, но и между управляващите и опозицията, които в понеделник демонстрираха съгласие за европейското развитие на България.

При откриването на първия Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) с участието на новия кабинет, президентът Георги Първанов призова именно за такъв консенсус, независимо, че министри на Борисов го упрекнаха защо свиква заседание на тази тема сега, след като проблемите с еврофондовете започнаха преди повече от година.

След заседанието Първанов обяви, че всички участници в КСНС са изразили ясна политическа воля да се изпълнят препоръките от последния критичен доклад на Брюксел и че има съгласие по мерките на кабинета за усвояване на еврофондовете и реформата в съдебната система.

Първанов разясни, че споровете са част от формирането на политиката. Борисов каза, че срещата е започнала с "много резки изказвания, но накрая, мисля, че помогнах на президента да намерим добрия тон" и да се стигне до становище на съвета, което дава подкрепа на усилията на новото правителство.

Конфликтът между Първанов и Борисов се изостри, след като премиерът публично порица президента, че си прави PR кампания покрай трагедията с удавените българи в Охрид. Президентът отвърна с нарочна статия, в която обвини Борисов, че бил некомпетентен и "видимо неподготвен" пред Путин, като предупреди да не се спират руските енергийни проекти.

Във встъпителните си думи при откриването на заседанието Първанов не каза защо не е свикнал КСНС за евросредствата когато те бяха спрени, но отбеляза, че идеята за такъв съвет е дошла още по време на следизборните консултации.

Преди заседанието вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков коментира, че то е закъсняло с 15 месеца, защото горе долу преди толкова време са започнали проблемите с еврофондовете.

Премиерът Бойко Борисов обаче оправда провеждането на такова заседание сега, като отбеляза, че ако то беше свикано по-рано, можеше да се превърне в предизборно мероприятие.

"Приемането на становище е израз на съгласие и по конкретиката на стъпките, които трябва да извървим в следващите месеци, за да бъдем коректни пред Брюксел и пред българското общество, което очаква резултати от всички институции", зададе "консенсусен тон" президентът.

Според Борисов становището на КСНС показва на всички български граждани, че лидерите на партиите, президентската институция, МС и НС могат да поставят националните интереси над партийните и личните.

Добър знак за народа и за Брюксел

Днес съм доволен, че намерихме консенсус. Имаме един документ, който е много добър знак за народа и за Брюксел, коментира още Борисов

КСНС подкрепи приемането на законодателни промени в НК, НПК, Закона за МВР, Закона за съдебната власт, Закона за предотвратяване и разкриване конфликта на интереси и закона за комисията "Кушлев".

Според съвета ускоряването на реформата в съдебната власт трябва да се реализира и чрез подобряване на реда за назначаване на магистрати.

Подкрепени са и мерки за подобряване на усвояването на евросредствата, сред които създаването на интегрирана система за управление и контрол, повишаване на на ефективността на Централния одитен орган, децентрализация и регинализирано прилагане на Програмата за развитие на селските райони и други.

Единственото разногласие в общия консенсусен тон дойде от лидера на БСП и бивш премиер Сергей Станишев. Независимо от оценката на Първанов, че по отношение на еврофондовете новото правителство е "запазило и развило динамиката на действията предишния екип", лидерът на БСП отчете, че от 15 юли досега няма сключени договори за финансиране на оперативните програми.

"Приемам, че това е по-скоро шега", заяви Борисов във връзка с критиките, че правителството му не работи. "Наложихме мораториум върху заменките, върнахме парите от САПАРД, пуснах му метрото, за да може да ходи на работа до парламента", каза той по адрес на Станишев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?