Исканите от Сената на САЩ нови санкции срещу Русия разгневиха Берлин и Виена

Според двете страни санкциите могат да засегнат европейски фирми и заплашват енергийната сигурност на Европа

Исканите от Сената на САЩ нови санкции срещу Русия разгневиха Берлин и Виена

Американският Сенат одобри с огромно мнозинство нови санкции срещу Русия заради намесата на Кремъл в президентските избори в САЩ м.г., предадоха Ройтерс и АП в четвъртък.

Решението предизвика обща критична декларация на германския външен министър и австрийския канцлер, в която се твърди, че санкциите заплашват енергийната сигурност на Европа и че единствената им цел е опит за проникване на американски втечнен газ на европейските пазари за сметка на руския природен газ.

То бе гласувано с 97 гласа "за" и 2 "против", след като американските разузнавателни агенции установиха, че Русия умишлено се е намесила в кампанията преди президентските избори.

Законодателите, които подкрепиха мярката, отбелязаха и агресията на Русия в Сирия и Украйна. Новите санкции бяха вкарани в законопроект за налагане на санкции срещу Иран, който в момента се обсъжда в Сената и също има широка подкрепа.

С решението започва процес, при който Конгресът ще преразгледа промените в санкционния режим, превръща в закон мерки, които по-рано бяха въведени чрез президентски указ, налага нови санкции на руснаци, за които се смята, че са виновни в нарушаване на човешките права или извършване на кибератаки, които доставят оръжие на режима на Асад, свързани са с корупция в приватизацията и имат бизнес с руските разузнавателен и отбранителен комплекс.

Предлагат се санкции срещу минно-добивната промишленост, металургията, морския и железопътния транспорт на Русия. Конкретният списък с компании трябва да бъде определен от Министерството на финансите на САЩ.

Предлага се също ограниченията да засегнат инвестициите в руските петролопроводи и газопроводи за износ. Санкциите може да застигнат онези инвеститори, които вложат в отрасъла повече от 5 милиона долара в рамките на 12 месеца.

Разширява се и забраната да се помага на руските компании да разработват находища в шелфа. Подкрепа вече не бива да се оказва и на частни компании, в които някакъв дял притежава лице от списъка със санкционираните.

За да влезе в сила, мярката ще трябва да бъде одобрена и от Камарата на представителите и да бъде подписана от президента Доналд Тръмп. Ако държавният глава възрази, според поддръжници на документа се очаква да има достатъчна подкрепа в Конгреса, за да бъде преодоляно евентуалното му вето.

Снощи по време на изслушване в Сената държавният секретар Рекс Тилърсън заяви, че в законопроекта за новите санкции срещу Русия има „няколко проблематични“ за приемането му момента.

Германия и Австрия критикуват плановете на САЩ за нови санкции

Австрия и Германия отправиха остра критика към плановете на САЩ да наложат нови санкции срещу Русия, предаде Асошиейтед прес. Това бе направено в съвместна декларация на австрийския канцлер Кристиан Керн и германския министър на външните работи Зигмар Габриел, публикувана в четвъртък от германското външно министерство.

 

В текста двамата изразяват убеждението си, че разглежданите от Конгреса на САЩ нови ограничителни мерки заплашват енергийната сигурност на Европа и вредят на уреждането на кризата в Украйна.

 

В декларацията се посочва, че единствена цел на тези санкции е опит за проникването на американски втечнен газ на европейските пазари за сметка на руския природен газ.

"Не можем да приемем заплахата от незаконни и екстериториални санкции срещу европейски компании", заявяват Керн и Габриел. Те подчертават, че "енергийните доставки за Европа са работа на Европа, а не на САЩ".

"Заплашването на компании в Германия, Австрия и други европейски страни с глоби на американския пазар, ако те заедно с Русия участват в газови проекти като "Северен поток-2" или ги финансират, привнася абсолютно ново и много негативно качество в европейско-американските отношения", се казва в декларацията.

 

Все пак канцлерът на Австрия и външният министър на Германия изразяват „подкрепа за усилията на Държавния департамент на САЩ, насочени към промени в този законопроект“.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят