Искания на прокуратурата бавят края на делото за ямболската адвокатка

Краят на делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева бе отложена с още един месец заради проверка на подаден сигнал и последен опит за призоваване на четирима свидетели. Отлагането обаче е нищо в сравнение с 12-те години, през които процесът все още не може да стигне до развръзка на първа инстанция.

Делото се бави заради исканията на прокуратурата, които иска втори разпит на свидетелите Николай Велев, Петър Узунов, Невена Асенова и Росица Андреева. Държавното обвинение поиска и справка дали срещу подсъдимата по делото Димитринка Калайджиева, срещу която делото върви задочно, е имало старо обвинение в убийство. Такова твърдение се цитира в писмо на бившия военен съдия Станьо Тенев, което от своя страна е отговор на писмо на Едвин Сугарев за престъпни връзки и канали около бившия главен прокурор Никола Филчев, пише сайтът "Правен свят".

Писмото на Танев бе публикувано в сайта "Афера", а в него се цитират думи на бившия общинар във Варна Веселин Данов, осъден като лидер на група за пране на пари, трафик на хора и изнудване. Той описва случай от преди години, когато бил заплашван с арест и обвинения от убития през 2002 г. прокурор Николай Колев. Тогава Данов отишъл при Колев, за да му търси сметка.

"Имахме общи познати и разбрах, че в момента е в едно заведение. Влязох вътре, той беше седнал заедно с любовницата си, която я обвиниха за убийството в Пазарджик, а сега се крие в Лондон, и с още 10-на прокурори. Той ме видя и вика: "А-а-а, здравей, Веско!" А аз му казвам: "Ти ли ще пращаш барети да ме арестуват?!" И го наврях в кучи гъз" - това са думите на Данов, които сега ще се проверяват.

Страните по делото обаче не знаят за какво убийство в Пазарджик става дума и каква е връзката на Калайджиева с него, а прокуратурата не бе репликирана защо досега не са направени всички необходими справки.

Подсъдимият Орлин Аврамов пък обвини държавното обвинение, че се прави пореден опит за отлагане финала на делото, което се очакваше днес да премине към пледоарии.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?