Искания за оставката и на малтийския премиер заради Панамалийкс

Джоузеф Мускат
Няколко хиляди души излязоха на площада пред канцеларията на премиера на Малта Джоузеф Мускат в столицата Валета с искане за неговата оставка, след като т. нар. Панамски документи разкриха, че двама от неговите политически съюзници имат офшорни сметки, съобщи Ройтерс.
 
"Вие сте позор за Малта, загубихте моралното право да управлявате", каза опозиционният лидер Саймън Бусутил под аплодисментите на демонстрантите.
 
Самият Мускат, който управлява малката островна държава от ЕС, не направи никакво изявление по въпроса. В сряда той каза, че ще вземе решение за бъдещето на двамата си съюзници, когато узнае всички факти и на базата на обществените настроения.
 
Опозиционната Националистическа партия, оглавявана от Бусутил, иска отстраняването на министъра на здравеопазването и енергетиката Конрад Мици и на шефа на премиерската администрация Кийт Скембри. 
 
"Панамските документи разкриха, че Мици е създал компания в Панама и тръст в Нова Зеландия, а Скембри - компания и тръст в Панама. Мици отказа да подаде оставка и каза, че ще се подложи на независим одит. Той обаче добави, че ще приеме всяко решение, което премиерът вземе за него. Скембри отрича да е направил нещо нередно.
 
Изтеклите документи вече доведоха до политически сътресения в Исландия.  Премиерът Сигмундур Давид Гунлаугсон напусна сам позицията, след като бе уличен в конфликт на интереси и  укриване на доходи. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?