Исканията на учителите биха коствали на бюджета милиард

Исканията на учителите биха коствали на бюджета милиард

Правителството продължава да не може да се разбере със синдикатите за размера на увеличението на учителските заплати и от кога да влезе то в сила, стана ясно от думите на министъра на образованието и науката Даниел Вълчев в сряда.

Като презастраховка за сигурно неприемане на предложенията им, определи Вълчев исканото 100-процентно увеличение на учителските заплати от 1 октомври. Подобна мярка би представлявала бюджетен разход от над 1 млрд. лв., каза той пред БНР. По думите му в рамките на сегашния бюджет това няма как да стане, истинските възможности за повишаване на заплатите били от 1 януари.

"Трябва да бъде ясно, че каквото и увеличение да има, то няма да бъдат еднакво за всички - нещо, за което настояват синдикатите", заяви просветният министър. Според него " по-големите възможности, които ще бъдат дадени на бюджета за образователната система, при всички случаи трябва да бъдат съчетани с поемане на отговорности от страна на синдикатите за подкрепа на това, което става в образованието."

Притесненията на правителството не са, че една социална група поставя остро такива искания, които в случая са обосновани и закономерни, каза Вълчев. Основателен е обаче и протестът на младите учени от БАН, тъй като техните заплати са горе-долу колкото учителските и така много трудно можеш да задържиш таланта, мозъка на България в страната, допълни той.

Според него проблемът е, че синдикатите не поемат никакъв ангажимент за спиране на протестите в останалите сектори, ако държавата се съгласи на 100-процентно увеличение на заплатите в един отрасъл. "А то сега какво излиза, всеки казва - ами ние сега искаме 100 процента на учителите, но вие бъдете рахат, след един месец ще поискаме 100 процента и на медицинските...", коментира образователният министър

Той допълни, че в понеделник правителството ще започне преговорите със синдикатите с ясна позиция, като предположи, че каквото и да стане тогава синдикатите ще призоват към протест.

Учителите заплашват да бойкотират старта на учебната година на 15 септември и той да бъде отложен, ако не бъдат изпълнени исканията ми за по-високи заплати.

Споделяне

Още от България