Исканото удължаване на ИСПА стигна 18 месеца за някои проекти

Правителството на ГЕРБ ще иска от Брюксел не само удължаване на програма ИСПА до края на 2011 г., но и за някои проекти това да важи до средата на 2012 г. Това съобщи в понеделник след заседание на Съвета по управлението на европейските средства министърът на регионалното развитие и благоустройството Росев Плевнелиев.

Стана ясно още, че и новото правителство не смята да предостави на Брюксел "черен списък" с фирмите -нарушителки по европрограмите, но за сметка на това ще въведе механизъм на "ранно предупреждение".

Ръководителят на секретариата към съвета за евросредствата Юлиана Николова обеща, че ще бъдат уволнявани всички служители, за които се установи конфликт на интереси.

Оглавяваното от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков звено е формирало обща позиция за посещението на премиера Бойко Борисов в Брюксел на 10 септември. Тогава той ще се срещне с председателя на ЕС Жозе Мануел Барозу и ще представи планове за действие с конкретни срокове и отговорни лица за изпълнението на всички важни проекти по ФАР и по ИСПА.

Ще се иска отстрочка по проекти от програма ИСПА, която по договор изтича на 31 декември 2010 г.. Тъй като в министерствата на транспорта и на околната среда положението е най-сложно, за забавени проекти като Дунав мост ІІ, електрификацията на жп линията Пловдив-Свиленград и водния цикъл в Русе ще настояваме удължаването да е с 18 месеца, каза Плевнелиев.

По думите му магистрала “Люлин“ ще бъде приключена до края на 2010 г., след като се създал график за ускорено строителство и разплащане за изпълнителя “Мапа-Ченгиз“. Затова този проект не фигурира сред тези за спасяване.

Възможно е и за други проекти да настояваме за по-голяма отсрочка, но кои ще са те, ще се уточни, ако ЕК се съгласи на компромис. По думите на регионалния министър има политическа воля за това.

По ФАР ще се търси отблокиране на 133 млн. евро, които също бяха спрени в началото на 2008 г., но после Брюксел разреши по тях да се правят плащания от националния бюджет.

Решено е вече да се докладва в ЕК всеки месец за развитието на финансираните с евросредства проекти. Във всеки от тях държавата ще назначи мениджър, който ще бъде отговорен в случай, че нещо не върви, обясни Симеон Дянков.

Освен това кабинетът смята в бъдеще да разработва повече проекти и в случай, че някой от тях се забави или провали, да може да се подменя с друг, за да не губи държавата ни полагащите ѝ се средства от ЕС.

Списък на чиновници с конфликт на интереси даден на прокуратурата

За да няма никакви съмнения за нередности в управляващите органи на европейските програми, всички служители, за които се установи, че имат конфликт на интереси, ще бъдат отстранявани, съобщи Николова.

На заседанието са изнесени данни от Инспектората на земеделското министерство, според които не отделни личности, а при цели звена, работещи с програмата за развитие на селските райони, има конфликт на интереси.

Премиерът е заявил, че в прокуратурата вече е пратен списък с хора на управленски позиции, за които се знае, че имат бизнес интереси от финансирани с европари проекти.

Борисов поискал да се търси персонална отговорност от виновниците.

Няма да има "черен списък", а ранно предупреждение

От думите на Николова стана ясно, че няма как да се изпълни искането на Брюксел за изготвяне на списък с фирмите нарушителки със средства по европроекти, тъй като в него може да влязат само такива, срещу които има осъдителни присъди, но не и такива, за които има само съмнение, каквато всъщност е идеята на ЕС.

Същото твърдеше и бившият вицепремиер по еврофондовете Меглена Плугчиева, след като преди повече от година ЕК настоя София да предостави такъв списък.

Николова обаче заяви, че се търси правен механизъм за ранно предупреждение при злоупотреби с пари от ЕС и за проверки на фирмите, за които има съмнения за нарушения.

Тя съобщи още, че се работи върху отстраняване на нередностите във върнатите повторно от ЕК оценки за съответствие на пет от седемте оперативни програми. Няма да се бърза, за да може този път да няма забележки от Брюксел. При всички положения ще се спази срокът от 26 ноември, увери Николова.

Приоритетно ще се работи по оперативна програма “Регионално развитие“, а после една по една и за останалите програми. Плевнелиев призна, че положението с програмите “Транспорт“ и “Околна среда“ е изключително сериозно и те са застрашени.

Николова обясни липсата на информация за нови контрактувани договори по оперативните програми и изпълнени и разплатени стари, тъй като самата тя се обърквала от наличната информация.

“Проект, договорен преди години на една стойност, сега се плаща на друга, пък и какво значение има за колко милиарда сме подписали договори, при положение, че те не са мръднали“, коментира тя.

За да илюстрира новия подход на правителството, Плевнелиев използва немската поговорка, че ще станем милиардери, като започнем да внимаваме в стотинките.

Споделяне

Още от Бизнес