Искат намеса на прокуратурата по спора за Главното мюфтийство

Привърженици на бившия мюфтия Недим Генджев призовават в декларация прокуратурата да спре организирането на извънредната мюсюлманска конференция на 31 октомври в София, подготвяна от главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи.

Декларацията е адресирана до президента Георги Първанов, до председателя на Народното събрание Цецка Цачева и до министър-председателя Бойко Борисов.

Николай Панков, началник на кабинета на Недим Генджев, обясни, че декларацията е по повод влязлото в сила съдебно решение на Софийския апелативен съд (САС) от 13 август по въпроса кой е легитимен и кой официално може да представлява българските мюсюлмани пред държавните органи и международните организации.

В решението на САС се признава, че Висшият мюсюлмански съвет, начело с Мустафа Алиш Хаджи, избран на извънредна национална мюсюлманска конференция на 19 април 2008 г., е нелегитимен и трябва да се заличи от регистъра на фирменото отделение на Софийския градски съд.

Причината за това, е че главният секретар на Главното мюфтийство на Мустафа Хаджи - Хюсеин Хафъзов, с фалшив устав и с фалшиви подписи на делегати е организирал извънредната мюсюлманска конференция.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?