Искат оставката на руски парламентарен шеф, позволил си да критикува Путин

Управляващата партия Единна Русия на премиера Владимир Путин заплаши, че ще поиска оставката на председателя на Съвета на федерацията (горната камара на парламента) Сергей Миронов заради критиките му към политиката на премиера за преодоляване на икономическата криза, предададоха осведомителните агенции в сряда.

Миронов, който е отдавнашен съюзник на Путин, заяви по държавната телевизия, че действията на премиера за справяне с кризата не са безупречни и че отсега нататък няма винаги да подкрепя политиката му.

Малцина руснаци по високите етажи на властта дръзват да критикуват открито министър-председателя, който е фактическият лидер номер едно, макар че от две години не е президент. Изказването на Миронов предизвика остри реакции от редиците на управляващата партия.

Членът на ръководството на Единна Русия Андрей Исаев изтъкна, че Миронов дължи политическата си кариера единствено на факта, че е бил поддръжник и поклонник на Владимир Владимирович. "Миронов е решил, че ситуацията става несигурна заради кризата и сега се опитва да избяга от кораба като плъх. Но той пропуска, че корабът не потъва", добави Исаев.

Партията на Миронов Справедлива Русия е смятана за креатура на Кремъл, създадена, за да привлича избирателите, които не гласуват за Единна Русия и да подхранва илюзията за многопартийна система, посочва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят