Искът срещу Брюксел заради парниковите квоти влиза в МС

Искът срещу Брюксел заради парниковите квоти влиза в МС

На предстоящото заседание на Министерски съвет ще бъде разгледан подготвяния иск срещу Европейската комисия заради намалените парникови квоти, които българските предприятия ще имат право да излъчват във въздуха  в периода 2008-2013 г. Преди това съдебният иск ще бъде обсъден и от Съвета по европейските въпроси, съобщиха от Министерството на околната среда и водите  в петък (МОСВ).

Възражението пред Европейския съд е заради решението на  Брюксел да намали  квотата с над 37 на сто. То бе взето в края на октомври, а на 4 декември България официално поиска от ЕК да преразгледа решението си, което е взето за базова за страната ни 2005 г., когато у нас са работели и спрените година по-късно ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй". След затварянето на двата малки реактора се натоварват други мощности, които емитират допълнително 9,2 млн. тона въглероден двуокис годишно, аргументират се от  МОСВ. Освен това през същата година обилните валежи, предизвикали сериозни наводнения у нас, са довели до увеличено производство на електроенергия от ВЕЦ, което при нормални условия се извършва от ТЕЦ и увеличава емисиите с 2,5-3 млн.тона годишно. Не е отчетен и реалният икономически ръст, посочват от ековедомството.

От там допълват, че страната ни не иска пълно преразглеждане на решението на ЕК, но в съдебния иск ще настоява да бъдат взети предвид аргументите за допуснати технически грешки и те да бъдат коригирани.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?