Остра критика срещу замисляни промени в банковите закони:

Искате ли да се върнат кредитните милионери?

Искате ли да се върнат кредитните милионери?

Двама икономисти остро критикуваха замисляните от управляващите промени в банковите закони, защитаващи граждани, които не могат да обслужват ипотечния си заем за покупката на единственото си жилище. Пред бТВ в петък Емил Хърсев и Красен Станчев бяха единодушни, че подобна "преференция" за лошите длъжници, ще постави добрите длъжници в неравнопоставено положение, кредитите ще поскъпнат, а върху банките ще бъде извършен недопустим натиск.

Според предложенията, изказани в публичното пространство единствено от председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев, нагласата на потребителите на банкови услуги била такава - да бъде затегната регулацията на банките така, че да бъдат защитени хората, които нямат възможност да обслужват ипотечния си кредит, когато става дума за закупуване на единственото им жилище, а банката не може да си върне отпусната сума с продажбата на това жилище.

Проектът, който в. "Труд" огласи, предвижда също отпадане на таксата за обслужване, обвързване на лихвите по кредитите с "котва", забрана на банките да променят едностранно лихвите за целия срок на договора и други. Банките трябва да приемат тези условия и на базата на това да бъдат прелицензирани от БНБ, пишеше в проекта.

Емил Хърсев предупреди, че това грубо пипане в банковата система е "много, много опасно заиграване с банковото дело, защото "това са игрички на едни момчета да се показват като страховити експерти, а аз гарантирам, че са пълни идиоти".

Той поясни, че "репресията към кредита обрича страната на влачене в депресията", защото кредитирането ще се свие, а то е основният двигател на икономическата активност.

Красен Станчев допълни, че работната група на БСП по финансовите въпроси, която се обяви като инициатор на различни предложения "в защита на потребителите", "ражда чудовища". И двамата напомниха, че в тази група е депутатът от левицата Румен Гечев, който имаше печалната слава на вицепремиер и министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов, когато се срина банковата система.

Станчев напомни, че към 31 декември 1996 г. депозитите в банките са били едва 6%, докато към днешна дата са 43-44% от БВП.

Очевидно е искането да се контролира този ресурс, смята Станчев. "Когато депутатите в едно парламентче с плаващи мнозинства приема подобни безумни решения, е много вярно предположението, че тези депутати ще се опитват да рекетират след това банките”, коментира той.

Икономистът продължи с числата. Под 1% кредитополучателите, които не могат да платят кредитите си и банката е завела процедура за отнемането на жилищата им. С приключена процедура са 18 лица, а останалите са около 300, посочи Станчев. Ако се приеме замислената промяна, според която при невъзможност кредитът да се обслужва, а продажбата на жилището не покрива отпусната сума, недостигът да се опрощава на длъжника, лошите кредитополучатели ще скочат на 20%, каза икономистът.

Според Хърсев предложените промени, които ще защитят длъжниците от загуба на единственото им жилище, ще засегне този 1% от длъжниците, които са теглили ипотечни кредити. "Някой гарантира ли правото на останалите седем милиона българи, които не са излъгали банката, да имат възможност да си купят изобщо жилище?”, попита той.

Хърсев обясни още, че това ще доведе до нов взрив от кредитни милионери. Ако някой има три жилища, едното от които е ипотекирано срещу заем от банката, какво му пречи да продаде останалите две и да попадне под закрилата на тази промяна. Не е ли това кредитен милионер, попита той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?