Според решение на Парижкия арбитражен съд

Исковете на държавата за 60 млн.лв. срещу собственика на БТК са отхвърлени

Парижкият арбитражен съд отхвърли всички искове на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) срещу собственика на БТК "Вива Венчърс Холдинг" и "НЕФ Телеком България" за плащане на неустойки от над 60 милиона лева. Решението, цитирано от сайта “Правен свят” в понеделник, е от началото този месец и с него се приема, че собственикът на БТК е изпълнил и дори преизпълнил всички поети с приватизационния договор ангажименти за нивото на трудова заетост в дружеството.

От АПСК казаха за Mediapool, че решението на съда е постъпило при тях в оригинал в 11 ч. на 14 май и тепърва ще се запознаят се него. Към този момент нямаме коментар и не знаем какви са правните последици от решението, казаха от АПСК. Най-вероятно държавата ще трябва да вдигне запора върху близо 800 имота на БТК, с които са обезпечени исковете, както и върху 10 млн. акции в БТК, собственост на “НЕФ Телеком”.

В жалбите на агенцията от 2009 г. се претендира, че купувачът на телекома БТК е нарушил клаузите за трудовата заетост в компанията през първите две години след приватизацията, приключила през 2004 г. Първоначално искът е за 23 млн. лв., а през 2010 се увеличава на 60 млн. лева.

За обезпечаване на исковете си бившата агенция за следприватизационен контрол, която впоследствие се сля с агенцията за приватизация, наложи ипотеки върху близо 900 имота на БТК, сред които и Телефонната палата в София. Запор бе наложен и над 10 милиона акции, собственост на “НЕФ Телеком” в БТК, за които дружеството твърдеше, че допълнително затрудняват дейността му и то в условията на финансова криза.

Ответници по делото пред Международният арбитражен съд са австрийското дружество "Вива Венчърс Холдинг" (като бивш собственик на БТК), едно от европейските подразделения на "Адвент Интернешънъл" (като инвеститор-участник в приватизационната процедура) и българското подразделение на холандската "НЕФ Телеком" (сегашен собственик на БТК). Делото премина през различни етапи, на един от които съдът прецени, че няма основания искът да бъде насочен против първоначалния инвеститор и решението беше постановено само спрямо "Вива Венчърс" и "НЕФ Телеком".

Делото продължи три години, тъй като беше изключително сложно от правна и фактическа страна, касаеше факти и събития от преди 7-8 години и то в твърде голям мащаб – отчетните стойности по Програмата се изразяват в хиляди позиции на работници и служители.

Съдебният състав в Париж е преценил, че задълженията на собственика на БТК да осигури договорените нива на заетост в дружеството са изпълнени изцяло. От решението на арбитража излиза, че бившата Агенция за следприватизационен контрол неправилно е проверявала приватизационните отчети и е потърсила проблем там, където той реално не е съществувал.

Решението в полза на собствениците на БТК (“Виваком”) ще е много добра новина за тях след като в началото на месеца пропаднаха плановете за продажба на задлъжнелия с 1.6 млрд. евро телеком. Кредиторите на дружеството, сред които "Роял Банк ъф Скотланд", "Дойче банк", Европейската инвестиционна банка, "Райфайзен" и др., са отхвърлили всички оферти на потенциалните купувачи.

Като основен претендент за телекома се спрягаше турския оператор “Тюрксел”, чиято оферта за 94 на сто от марката “Виваком” е била за 870 млн. евро. Офертата на другия основен претендент – българската Корпоративна търговска банка с партньор руската "ВТБ Кепитъл" – е била от порядъка 800-900 млн. евро. Оферти внесоха още лондонската фирма "Памплона Кепитъл Мениджмънт" (Pamplona Capital Management LLP) и бившият собственик на "Виваком" - исландският бизнесмен Тор Бьорголфссон.

Споделяне

Още от Бизнес