Искра Фидосова имала команден стил на работа, затова си заминала

Борисов "подочул" за това от колеги, предприел мерки и тя си подала "доброволно" оставката

Искра Фидосова

Доброволната и по лично желание подадена оставка на Искра Фидосова като депутат от 42-то народно събрание не е била толкова доброволна и по лично желание. Това подозрение бе потвърдено от думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в четвъртък.

Пред журналисти в кулоарите на парламента Борисов обясни, че "Искра Фидосова призна пред мен, че не може повече да бъде на отговорен пост в партията, както и не може да бъде депутат поради изчерпано доверие, с което аз се съобразих".

"След разговор с нея тя просто си даде оставката, защото нямаше моето доверие. Приехме нейната оставка и днес ще се гласува и оставката ѝ като депутат. Бях чувал от колеги депутати, че тя проявява команден стил на работа в парламента в мое отсъствие. Именно затова предприех тези мерки”, посочи Бойко Борисов.

Името на Фидосова изплува от разкрития на прокуратурата как бившият шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов е записвал в бележник имена на политици и депутати, срещу които по нареждане на "И.Ф.", "Ц.Ц.", "Б.Б." комисията или ускорявала производства, или забавяла.

След изнесените от обвинението факти Фидосова обяви, че напуска ръководството на ГЕРБ и парламента, за да "изчисти името си".

"Ако аз имах каквато и да била роля в това тефтерче, нямаше Фидосова да понесе отговорност. В това тефтерче, доколкото разбрах, има и други имена. Г-н Местан (лидерът на ДПС - бел. ред.) много добре ги знае. Избирателно бяха посочени някои имена, има и други. Ще ги разберете, като тече процесът”, обясни в четвъртък Борисов.

И зам.-председателят на ГЕРБ Красимир Велчев предпазливо трупна на гърба на Фидосова грехове, които бяха публична тайна, но за които ГЕРБ три години си затваря очите, защото работеха в партийна полза.

"Като депутат и като председател на правната комисия Искра Фидосова работи добре. Не е редно да се отхвърлят всички неща, които са направени от един човек", започна Велчев пред журналисти в отговор на въпроси за политическата съдба на Фидосова.

"Това, че Искра Фидосова е допуснала грешки, и на г-н Борисов му казах, когато човек работи много, много и греши. Когато един човек се претовари, може би нервите ѝ в един момент не са ѝ издържали”, даде отвлечено обяснение Велчев.

"Не мога да кажа колко души тя е назначавала, но явно е имало такива обаждания към администрацията, към министри, може би и към други ръководители на дадени звена и агенции. Нито имам към мен такива сигнали, но това тефтерче показва нещо такова. Знаете реакцията на ГЕРБ. Когато лидерът на партията е убеден, че се нарушава и моралът, и правилата, тогава се взимат адекватните мерки”, посочи Велчев.

Той заяви още, че няма други членове на ГЕРБ, които трябва да напуснат заради информацията от тефтерчето.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?