Искра Фидосова променя избирателната система с процедурни шашми

Без кворум, а с гласуване "на подпис" ГЕРБ премахнаха преференциялния вот

Искра Фидосова, Сн: БГНЕС

Нарушавайки правилника на Народното събрание, при липса на кворум правната комисия под ръководството на Искра Фидосва (ГЕРБ) тихомълком промени избирателната система в България. В петък на извънредно заседание на комисията, на което "случайно" не бяха допуснати журналисти, народните представители отнеха правото на избирателите да преподреждат кандидат-депутатите в партийните листи чрез т.нар. преференциално гласуване.

Преди две години, когато парламентът приемаше Изборния кодекс, депутатите утвърдиха пропорционалната избирателна система с преференциален елемент, което позволява на кандидат, получил 9% посочвания (преференции), автоматично да оглави листата. По този начин се дава право на гражданите да бъдат представлявани от партийните кандидати, които те предпочитат.

Сегашният Изборен кодекс освен това предвижда на избори за парламент да се гласува с отделни за всяка партия бюлетини. Според приетите поправки бюлетината ще е интегрална.

Миналата седмица от ГЕРБ подметнаха, че е по-добре на идните парламентарни избори да не се гласува с преференция, а за кандидатска листа като цяло. На три поредни заседания на правната комисия текстът бе отлаган, а в петък се оказа приет "на тъмно". Пристигналите журналисти не бяха допуснати с обяснението, че охраната не е предупредена за заседанието. Репортерите получиха достъп едва след гласуването на този текст.

Според народни представители гласуването е протеклно "спокойно", въпреки острите разногласия при предишните три заседания.

До "скришното" заседание се стигна, след като в четвъртък Христо Бисеров (ДПС) услужливо предложи разглеждането на начина на гласуване да се отложи за петък, а Фидосова се съгласи, независимо, че в този ден комисията бе събрала специално за този текст.

Без кворум, гласуване и надница "на подпис"

Според информация от народни представители, девет души от ГЕРБ са подкрепили отпадане на преференцията. Двама депутати от БСП са гласували "въздържал се", с което са помогнали да мине предложението. ДПС традиционно са против правото на избирателя да преподрежда листата. Двамата представители на Синята коалиция са гласували за оставане на преференцията.

Любопитното е, че народни представители от ГЕРБ и ДПС, с чиито гласове на практика бе променена избирателната система, не присъстваха на заседанието на парламентарната комисия.

Христо Бисеров и неговите съпатртийци Четин Казак и Митхат Метин не присъстваха на правна комисия. Другият член на комисията – депутатът и медиен магнат Делян Пеевски традиционно не намира за необходимо да посещава парламента. На заседанието не присъства и Любен Корнезов от БСП. А самото гласуване на преференцията пропусна и колегата му Михаил Миков, който се появи в по-късен час. От гласуването отсъстваха още Явор Нотев ("Атака") и Петър Хлебаров. Липсваха и петима депутати от ГЕРБ: Даниела Миткова, Кирил Калфин, Николай Костадинов, Фани Христова и Емил Радев.

С отсъствието на 13 народни представители от общо 25 на практика заседанието на правната комисия е нелегитимно, поради липса на кворум.

Проверка на Mediapool показа, че трима депутати по собствените им думите "не знаят какво се случва на заседанието".

Народният представител Фани Христова обясни по телефона, че е в Брюксел на форум, свързан с правата на човека. Колегата ѝ Николай Костадинов се оправда, че си има важна работа във Варна, а Кирил Калфин каза, че е в избирателния си район в Кюстендил. "Вчера бях на заседание на правната комисия до късно вечерта, това са дискутирани многократно теми, но в момента не знам какво се случва там", заяви той пред Mediapool.

Председателят на комисията Фидосова пък заяви, че подресорните ѝ депутати обявили как ще гласуват предварително и се подписали. В правилника на парламента няма вариант за предварителен вот.

При влизането си в комисията народните представители се подписват в присъствен лист, за да удостоверят, че физически са били на заседанието, за което вземат парични възнаграждения. С предварителен подпис те фалшифицират заседанието на комисиите.

Целодневното присъствие на работа в парламента и преференциалното гласуване бяха две от големите предизборни обещания на ГЕРБ. В петък управляващите демонстрираха, че могат да пренебрегнат и двата поети ангажимента.

Мотивите за отсъствията се оказва голямата натовареност по избирателните райони, а липсата на преференциален вот, според Фидосова е, че ЦИК не може да се справи с изработването на модулните кутии, които трябваше да пускат всяка отделна бюлетина за избора.

Пред Mediapool от ЦИК заявиха, че твърдението на Фидосова е неистина, тъй като комисията изобщо не е обявявала обществена поръчка за изработването на въпросните кутии, наричани от шефката на правната комисия "тавички".

В ГЕРБ са категорично "за" преференцията, но гласували против

Веднага след скандалното заседание на правната комисия, юрист номер 1 в парламента обясни пред журналисти, че не си спомня точно какво е гласуването, нито за какво се е застъпила партията, която представлява.

"Всичко, което е, ще го изнеса в стенограмата от заседанието", заяви Фидосова. Попитана как точно е било гласуването, тя отговори: "Така, както сте го чули вчера, така беше гласуването". Предходният ден до позиции и гласуване така и не се стигна. Попитана колко общо са били "за", "против" и "въздържал се", тя заяви: "Чела съм текст по текст, как да ви го кажа, не го помня, в стенограмата го има".

На въпрос групата на ГЕРБ "за" или "против" е гласувала, Фидосова каза: "Нашата парламентарна група гласува, както мнозинството, което се събра в правната комисия". На уточняващ въпрос, че ГЕРБ е против преференцията, Фидосова видимо се раздразни и заяви: "Не, не сме против преференцията, категорично го заявявам".

От думите ѝ излезе, че въпреки категоричната си убеденост, че трябва да има пренареждане на кандидат-депутатските листи, управляващата партия все пак е гласувала тази опция да отпадне.

Споделяне

Още по темата

Още от България