Искра Михайлова може да оглави регионалната комисия на Европарламента

Искра Михайлова. Сн. БГНЕС

Работата на новия Европейски парламент продължава в сряда с определяне на ръководството на различните парламентарни комисии, като за първи път има шанс една от тях да бъде оглавена от български представител, предаде БНР.

 

Бившият министър на околната среда Искра Михайлова, която влезе в Европарламента от листата на ДПС, е номинирана от групата на либералите за председател на комисията по регионална политика и това изглежда е единственият по-висок пост, който може да получи страната ни.

 

Броят български евродепутати, които бяха избрани от ГЕРБ и БСП, не стига за подобни позиции в техните групи и се очаква те да получат от квотите на Европейската народна партия и групата на социалистите по едно заместник-председателско място в комисия.

 

Има шанс България за първи път да бъде представена и в един от ръководните органи на Европейския парламент – Бюрото, където освен председателя и 14-те му заместници, участват и петима квестори. Те се избират с таен вот измежду евродепутатите и отговарят най-вече за административните и финансови въпроси, свързани с дейността на колегите им.

 

Гласуването предстои в ранния следобед, а преди това Европейският парламент ще обсъжда с председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия резултатите от последната среща на държавните и правителствените ръководители на 28-те.

 

В дневния ред за сряда са предвидени и отчет на приключилото вече гръцко ротационно председателство, както и представяне на програмата на италианското.

Споделяне

Още от Европа